Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Varga Dániel

A bunyevác nyelv, Szabadka belvárosa és a Dr. Bodrogvári Ferenc-díj a szabadkai VKT napirendjén

2021.05.05
10:51
2021.05.05
16:41
Forrás
Pannon RTV
Hivatalos nyelvvé válik Szabadkán a bunyevác nyelv és írásmód, amennyiben csütörtökön a Városi Képviselő-testület megszavazza a város alapszabályának módosítását.
Pannon RTV

Nem változik meg Szabadka régi, megszokott belvárosi képe sem, mert a képviselők várhatóan hatályon kívül helyezik az ezzel kapcsolatos szabályozási tervet - mondta dr. Pásztor Bálint, a VKT elnöke a 9. ülés fontosabb pontjairól szóló sajtótájékoztatóján.

Pannon RTV

Május közepétől négy nyelv és írásmód lesz egyenrangú, hivatalos használatban Szabadkán: a szerb, a horvát és a magyar mellett a bunyevác – erről is határoznak a városi képviselők, ha a város alapszabályát módosítják csütörtökön – részletezte dr. Pásztor Bálint, a VKT elnöke.

„A közvita folyamán 93 javaslat, észrevétel érkezett. Lebonyolítottunk egy közmeghallgatást is. Elkészült a jelentés a közvitáról. Ez a jelentés 190 oldal. Erről a jelentésről, illetve a városi statútum módosításáról szavaz holnap a Városi Képviselő-testület.”

Pannon RTV

Nem lesz rombolás, megmarad Szabadka központjának egységes, történelmi városképe, mivel a képviselők várhatóan hatályon kívül helyezik a belvároshoz tartozó II. övezet 21 évvel ezelőtt hozott szabályozási tervét - mondta dr. Pásztor Bálint.

„A közvitát követően március derekán visszaküldtük a kidolgozónak a II. zónára vonatkozó részletes szabályozási tervet, és ennek köszönhetően sikerült megóvni a városközpontot. Azonban, hogy minden veszély elháruljon, hatályon kívül kell helyezni a 2000-ben meghozott szabályozási tervet is, amely szintén lehetővé tenne rombolást a városközpontban.”

Pannon RTV

A VKT ülésén a Dr. Bodrogvári Ferenc-díjban részesülőkről is döntenek. Az elismerésre Góli Kornélia dramaturgot, Patyi Szilárd történészt és Nevena Mlinko szerb nyelv és irodalom tanárt javasolják. Az oklevelet és a plakettet június 22-én adják át.

Dr. Pásztor Bálint, a VKT elnöke arról is beszélt, hogy a sorrendben 9. ülésen elfogadhatják a helyi foglalkoztatási akciótervet, és egyes közvállalatok vezetői is változnak, ha a városi képviselők megszavazzák.

VKT
Városi Képviselő-testület
bunyevác
belváros
Szabadka
Dr. Bodrogvári Ferenc-díj

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:08, Frissítve: 14:22

Újabb hadgyakorlatokat jelentett be Kína

Több kínai katonai hajó, repülőgép és drón folytatta ma reggel Tajvan közelében a közös hadgyakorlatokat, amelyek során támadásokat szimuláltak Tajvan és a tajvani haditengerészet hajói ellen.

Népszerű

Barikádok az utakon Koszovóban

Több helyen is elzárták az utakat a Koszovóban élő szerbek. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.