Ugrás a tartalomra

Itthon vagyok otthon - ifjúsági konferencia Zentán

2024.02.24
13:48
2024.02.24
16:12
Forrás
Pannon RTV
Itthon vagyok otthon elnevezéssel ifjúsági konferenciát tartottak ma Zentán. Az esemény a zentai VMSZ Ifjúsági Fórum, a budavári Közösen Vízivárosért Egyesület, valamint a Paksi Ifjúságért Egyesület szervezésében valósult meg.

A konferencia központi témája az önkéntesség, az ifjúsági civilszervezet működésének és munkájának az ismertetése, valamint az itthon maradás népszerűsítése a fiatalság körében.

Szondi-Herfert Nóra, alelnök, Zentai VMSZ Ifjúsági Fórum: „Tapasztalatom szerint a fiatalok nagyon passzívak a civilszervezetekhez való csatlakozásban, az okát sajnos nem tudom. Ezért is szerveztük meg ezt a konferenciát, hogy külföldről hozott tapasztalatokat meghallgassunk, megosszuk a mi tapasztalatainkat és ezáltal valami pozitívat tudunk hazavinni.”

A nagyjából 30 résztvevőt számláló esemény első felében az ifjúsági szervezetek munkájának bemutatásán volt a hangsúly, még a második részben a műhelymunka kapott központi szerepet.

Homolya Ákos, elnök, Zentai VMSZ Ifjúsági Fórum: „A Paksi Ifjúságért Egyesülettel döntöttünk úgy, hogy bővítve az együttműködést, egy ifjúsági konferenciát szeretnénk tartani a fiataloknak. A fiatalok a fiatalokért, főleg a civilszervezeti életben, illetve hogyan tudjuk a fiatalokat helyben tartani.”

Zenta és Paks között az együttműködés 2021-ben vette kezdetét.

Vadász Réka, elnök, Paksi Ifjúságért Egyesület: „Nagy segítségünk mind a két önkormányzat, Zentáé és Paksé is. Próbáljuk a fiatalokat együttműködésbe hozni, így például a Paksi városnapra is jöttek zentai fellépők egyik évben, néptánc csoport, másik évben mazsorett csoport és Zentára is jöttek már paksi táncegyesület, illetve zenekar is.”

Zenta község polgármestere kiemelte, hogy a tanácskozás keretein belül a szülőföldön maradás is fontos szerepet kap, aminél aktuálisabb téma talán nincs Vajdaságban.

Czegledi Rudolf, polgármester, Zenta község: „Az a célunk a testvértelepülési kapcsolatokkal, hogy az intézmények, a különböző szervezetek is együttműködjenek és ez is egy ilyen lépés ebben a kapcsolat rendszerben. A másik fontos témája a tanácskozásnak, hogy a fiatalok mit tehetnek azért, hogy a fiatalok itthon maradjanak a szülőföldön.”

A rendezvény záróakkordjaként a jelen lévő ifjúsági civilszervezetek egy szándéknyilatkozatot írtak alá, ezzel megalapozva és megerősítve a jövőbeni együttműködést.

Zenta
VMSZ Ifjúsági Fórum

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.