Ugrás a tartalomra

Kegyeleti szentmisét mutattak be Kúlán a '44/45-ös vértanúkért

2023.10.31
17:03
2023.10.31
17:30
Forrás
Pannon RTV
Az 1944-45-ös délvidéki megtorlások következtében 17 bácskai pap és két ferences szerzetes halt vértanúhalált.

Scherer Lőrinc vértanú plébánosért és a többi ártatlanul meghurcolt és kivégzett papokért és szerzetesekért mutattak be kegyeleti szentmisét a kúlai Szent György katolikus templomban. A szentmisét 19 paptestvér jelenlétében Fazekas Ferenc kinevezett szabadkai megyéspüspök celebrálta.

Fazekas Ferenc, kinevezett szabadkai püspök: „Az utóbbi időben többször is összejövünk bácskai papok, ezen a mai napon, október 31-én, amikor megemlékezünk a vértanúságot szenvedő, illetve bántalmazott papjainkról, és ezt tesszük minden évben, nem mindig egy helyen, mindig másik templomban, ahol történtek ilyen bántalmazások, mondjuk így akiket papságukért, hitükért megöltek, és akiket meghurcoltak ezekben az őszi napokban 1944-ben.”

Az 1944-45-ös délvidéki megtorlások következtében 17 bácskai pap és két ferences szerzetes halt vértanúhalált.

Dr. Harmath Károly, OFM ferences szerzetes: „Ők hűségesen helyt álltak és ez nagyon fontos, hiszen nem egy van közöttük, aki világosan kijelentette, hogy amíg egy hívő is van itt, addig maradnak és a hívek mellett vannak. Tulajdonképpen ilyen pásztorokra van szüksége az egyháznak, akik nem valamilyen más mellékes, vagy egyéni megfontolásból fogadják ezt a hivatást, hanem azért hogy a közösségért kiálljanak, hogy a közösség mellett legyenek és közvetítői legyenek az isteni dolgoknak.”

Valka Károly kúlai alpolgármester elmondta, Scherer Lőrinc a szomszédos Cservenkán szolgált, és a rendelkezésre álló információk szerint oroszországi fogsága alatt vakbélgyulladásban halt meg. „Kúlán a templomkertben van egy emléktábla is az ő emlékére. Úgy gondolom, hogy egyedülálló a templomban egy fénykép, amit kúlai festők festettek az összes Vajdaságban kivégzett, tönkretett plébánosoknak a képe, ami magában emléket állít ennek a szörnyűségnek.”

A megemlékezés a Scherer Lőrinc templomkertben lévő emlékművénél közös imával zárult.

Kúla
szentmise
Szent György katolikus templom
Fazekas Ferenc
Dr. Harmath Károly
Valka Károly

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.