Ugrás a tartalomra

Korszerűsítik a közvilágítást Magyarkanizsán

2023.09.20
12:11
2023.09.20
16:25
Forrás
Pannon RTV
Hosszútávú szerződést kötött a magyarkanizsai önkormányzat a község közvilágításának modernizációjára és annak fenntartására.

Az innovatív LED technológia alkalmazásának köszönhetően a jövőben jelentősen csökkennek majd a költségek, éves szinten 1,5 millió kWh-tal kevesebbet használ majd el a község a villamosenergiából.

Hamarosan Magyarkanizsa község területén modernizálják a közvilágítást, mindezt a fenntarthatóság jegyében. Az erről szóló 15 évre vonatkozó szerződést szerdán írták alá Magyarkanizsán.

Fejsztámer Róbert, polgármester, Magyarkanizsa: „A mai naptól kezdve történnek meg azok az előkészületek, amik alapján a közvilágítást fogjuk égőcserével, hogy nagyon egyszerűen fejezzem ki magam, modernizálni. Egyrészről a környezettudatosság szempontjából is, hiszen, ha kevesebb energiát használunk, akkor kevesebbet szennyezzük a környezetünket, másrészről pedig energetikai hatékonysági szempontból is, aminek pénzügyi vonala van.”

Magyarkanizsa község a 23. község az országban, ahol ezt az együttműködést sikerül megvalósítani.

Obrad Tadić, a kivitelező cég igazgatója: „A mi befektetésünk 1 millió 660 ezer euró. Mindent biztosítottunk, most már csak meg kell kezdeni a munkálatokat. A megtakarítás 78 százalékos az energiából, amit tudhatunk, ez sokat jelent az energiaválságos időszakban, és ebbe minden helyi közösség beletartozik, mint ahogy a polgármester is mondta.”

A szerződés aláírásánál jelen volt Magyar József Magyarország belgrádi nagykövete is.

Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete: „Ma, amikor arról beszélünk, hogy mennyire közeli a két nép vagy a két ország egymáshoz, legyen elegendő az kiemelni, hogy a tavalyi évben a mindennapjainkat meghatározó gazdaság vagy az üzleti kapcsolatok és benne a kereskedelem és az áruforgalom tekintetében, közel 6 milliárd euró volt a tavalyi áru forgalom.”

A munkálatok a napokban meg is kezdik. Az illetékesek szerint az év végéig elkészül a közvilágítás modernizácója a község területén.

Magyarkanizsa
közvilágítás
LED technológia

Most

14:01, Frissítve: 14:07

Erős emberek versenyeztek Magyarkanizsán

Minden erejükre szükségük volt azoknak a résztvevőknek, akik indultak a II. Karácsonyi Kupa elnevezésű felhúzó versenyen. Ez az erőemelés harmadik gyakorlata és kétségtelenül a legnehezebb. A legtöbb résztvevőnek sikerült rekordot döntenie.
13:30, Frissítve: 13:38

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.
13:22

Egységes fordítások Vajdaságban

Ezzel a címmel tartott fordítástudományi konferenciát a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán. Az előadók személyes tapasztalatokat osztottak meg egymással, valamint a vajdasági fordítástudomány aktuális kérdéseit is megvitatták.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.