Ugrás a tartalomra

A magyar gyerekek szerbül, a szerbek magyarul tanulnak

2023.07.06
11:20
2023.07.06
16:43
Forrás
Pannon RTV
Kisiskolások számára tartanak tolerancia tábort Magyarkanizsán.

A Felnőttképzők Regionális Hálózatának szervezésében egy héten át 10 magyar és 10 szerb anyanyelvű gyerek 20 órán keresztül sajátítja el egymás nyelvét. A legfontosabb szavakat, a magyar és a szerb nyelv közötti hasonlóságok felismerését sajátítják el a gyerekek kommunikációs gyakorlatok eszközeivel. Játékosan, barátkozva ismerkednek meg a nyelvekkel.

Csonka Balázs, Magyarkanizsa: "Először megtanultuk, hogy hogy kell köszönni reggel, nappal, este és késő este. Ma fogjuk tanulni a gyümölcsöket. Szerintem eddig könnyű, de gondolom lesz nehezebb is majd ezen a héten."

Az egy héten át tartó táborban naponta négy órát töltenek a gyerekek. Az órákat Vadász Kornélia óvónő vezeti. Úgy véli ez az egy hét sokat segít a gyerekeknek a nyelv elsajátításában, ugyanis az eddigi tudásukat egészíthetik ott ki.

Vadász Kornélia, óvónő: "Rajzolunk, énekelünk, mutogatunk mondókásan, zenét hallgatva, tehát használjuk az internetet. Használjuk az írást, olvasást, mindent tulajdonképpen, amit egy kisiskolás tud, az minden fel van használva és minden téren igyekszem megmozgatni őket."

A toleranciatábor az illetékes tartományi titkárság jóvoltából valósult meg a FERHA Felnőttképzők Regionális Hálózatának szervezésében. Célja, hogy a községben élő fiatalok megismerjék és bátrabban használják egymás anyanyelvét.

Búzás Hedvig, a FERHA elnöke: "Magyarkanizsa község területén nagy probléma a gyerekeknek a nyelvtudás. Olyan értelemben, hogy a magyar gyerekek nem tudnak szerbül, a szerb gyerekek pedig nem tudnak magyarul, de nincs is alkalmuk megtanulni egymás nyelvét. Ezért gondoltuk azt, és az alapvető elképzelésünk az volt, hogy az iskolai közegből kiragadjuk őket és a szünidőben egy játékos körülmények között lehetőséget biztosítunk nekik, hogy egymás nyelvét elsajátítják."

A tábor pénteken zárul, amikor a gyerekek közösen mutatják be szüleiknek a programban tanultakat.

tolerancia tábor
Magyarkanizsa
szerb
magyar
gyerek

Most

16:31

Elhagyja mozgalmát Branimir Nestorović

A covid-szakértő tüdőgyógyászból lett politikus a Mi, a nép hangja nevű lista vezetőjeként indult és okozott hatalmas meglepetést a decemberi választásokon. Köztársasági szinten 13, Belgrádban 6 képviselői helyet szereztek.
14:04, Frissítve: 14:12

Elhunyt Czakó Gábor, író

A vajdasági gyökerekkel is rendelkező, Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.