Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Megkezdődött a Palicsi-tó halasítása

2021.12.21
14:16
2021.12.21
21:02
Forrás
Pannon RTV
Mintegy 150 kilogramm harcsát telepítettek a tó négyes szektorába kedd délelőtt. A halasítás az Ecolacus projekt része.

A harcsa ragadozó hal. Betelepítésével egyensúlyba hozható a tó halállománya, mivel az invazív ezüstkárászok is a zsákmányai lehetnek a rablóhalaknak.

Vinkó Tamás, a Palics-Ludas Közvállalat munkatársa: "Most harcsával halasítunk. Szép példányokat már kifogtunk a szelektív lehalászás folyamán is. Ez azt jelenti, hogy megmarad, megtud élni, tud szépen fejlődni. Másik kérdés, hogy majd szaporodni is mennyire tud. Ezt, amit mondtam már, összességében a tó élővilága fogja meghatározni."

A halasítás a Palicsi-tó négyes szektorában, három helyszínen történik, itt egy ideig tilos lesz a horgászás - emelte ki Dobó Márta a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója.

Pannon RTV

Dobó Márta, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója: "Amikor az idei évben a szelektív lehalászás befejeződött, akkor a Palics-Ludas Közvállalat megígérte, hogy az idei évben elkezdi a halasítást. Ez most a mai napon nagyon örülünk, hogy megtörtént. Egyelőre, mint látták csak harcsával, hiszen a piacon most csak ezek a halak voltak elérhetők, amik a halasításhoz szükségesek."

A szabadkai városvezetés figyelemmel kíséri a Palicsi-tó és a Ludasi-tó környékén folyó munkálatokat - mondta el Bognár Pásztor Hajnalka, a szabadkai Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja.

Bognár Pásztor Hajnalka, a szabadkai Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja: "Itt vagyunk most egy nagyon szép esemény kapcsán. Halasítás folyik. Ragadozó halakat telepítenek. A szakemberek természetesen a továbbiakban fogják kísérni ezeknek a halaknak a telepítése utáni eseményeket. Az információkat majd tőlük kapjuk."

Pannon RTV

Haltelepítésre 10 éve nem volt példa. A mostani akció a német KFW bank által finanszírozott Ecolacus projekt része.

Góli Csilla, a szabadkai Városi Tanács kommunális ügyekkel megbízott tagja: "A város költségvetésében 70 millió dinárt láttunk elő a mezőgazdasági és környezetvédelmi titkárság költségvetésében, ami arra irányuló céleszköz, hogy karbantartsák a zöld sávot a Palicsi és a Ludasi-tó körül, illetve a mezőőr szolgálat működtetése és hasonló tevékenységek, oktatási tevékenységek környezetvédelem témakörében. Míg a kommunális titkárság költségvetésében 28 millió dinárt látunk elő, ami valójában a köztisztaság fenntartására van tervezve."

A harcsa mellett tervezik más őshonos halfaj, például a süllő és a compó telepítését is - hangzott el az eseményen.

halasítás
Palicsi-tó
víz
harcsa

Most

20:49, Frissítve: 21:06

Đoković döntős Tel-Avivban

Novak Đoković bejutott a tel-avivi keménypályás férfi tenisztorna döntőjébe, miután 6:1, 7:6-ra legyőzte az orosz Roman Szafjullint.
19:18

Nemzeti Vágta - Lesz kiért szorítanunk holnap is!

Ünnepélyes megnyitóval, hagyományőrző lovas díszegységek felvonulásával, a Magyar Hősök Emlékkövének megkoszorúzásával és a versenyben részt vevő 60 magyarországi és határon túli település lovasainak felvonulásával megkezdődött a 15. Nemzeti Vágta.
18:52

181 éves a Szabadkai Közkórház

Az 1841. október elsején 20 ággyal kialakított első szabadkai kórház az évek során jelentős regionális egészségügyi intézménnyé nőtte ki magát, amelyben jelenleg 670 fekvőbeteg ellátására van lehetőség.
16:19, Frissítve: 16:44

Ez erős volt! - Chili Fesztet tartottak Kisradanovácon

Ismét megszervezték a Chili Fesztet Kisradanovácon. A kirakodóvásár mellett erősevő versenyt is tartottak. A legbátrabbaknak a különféle erős paprikával megspékelt csilis babot kellett befalniuk, minél rövidebb idő alatt.
15:45, Frissítve: 16:23

Minden a kukoricáról szólt Bajmokon

Gyermekrajz-kiállítással és fogalmazás-versennyel kezdődött pénteken a bajmoki Kukoricafesztivál. A munkákat a Dózsa György Magyar Művelődési Egyesületben állították ki, a legjobbakat pedig érdekes díjakkal jutalmazták.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.