Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a Palicsi-tó halasítása

2021.12.21
14:16
2021.12.21
21:02
Forrás
Pannon RTV
Mintegy 150 kilogramm harcsát telepítettek a tó négyes szektorába kedd délelőtt. A halasítás az Ecolacus projekt része.

A harcsa ragadozó hal. Betelepítésével egyensúlyba hozható a tó halállománya, mivel az invazív ezüstkárászok is a zsákmányai lehetnek a rablóhalaknak.

Vinkó Tamás, a Palics-Ludas Közvállalat munkatársa: "Most harcsával halasítunk. Szép példányokat már kifogtunk a szelektív lehalászás folyamán is. Ez azt jelenti, hogy megmarad, megtud élni, tud szépen fejlődni. Másik kérdés, hogy majd szaporodni is mennyire tud. Ezt, amit mondtam már, összességében a tó élővilága fogja meghatározni."

A halasítás a Palicsi-tó négyes szektorában, három helyszínen történik, itt egy ideig tilos lesz a horgászás - emelte ki Dobó Márta a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója.

Dobó Márta, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója: "Amikor az idei évben a szelektív lehalászás befejeződött, akkor a Palics-Ludas Közvállalat megígérte, hogy az idei évben elkezdi a halasítást. Ez most a mai napon nagyon örülünk, hogy megtörtént. Egyelőre, mint látták csak harcsával, hiszen a piacon most csak ezek a halak voltak elérhetők, amik a halasításhoz szükségesek."

A szabadkai városvezetés figyelemmel kíséri a Palicsi-tó és a Ludasi-tó környékén folyó munkálatokat - mondta el Bognár Pásztor Hajnalka, a szabadkai Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja.

Bognár Pásztor Hajnalka, a szabadkai Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja: "Itt vagyunk most egy nagyon szép esemény kapcsán. Halasítás folyik. Ragadozó halakat telepítenek. A szakemberek természetesen a továbbiakban fogják kísérni ezeknek a halaknak a telepítése utáni eseményeket. Az információkat majd tőlük kapjuk."

Haltelepítésre 10 éve nem volt példa. A mostani akció a német KFW bank által finanszírozott Ecolacus projekt része.

Góli Csilla, a szabadkai Városi Tanács kommunális ügyekkel megbízott tagja: "A város költségvetésében 70 millió dinárt láttunk elő a mezőgazdasági és környezetvédelmi titkárság költségvetésében, ami arra irányuló céleszköz, hogy karbantartsák a zöld sávot a Palicsi és a Ludasi-tó körül, illetve a mezőőr szolgálat működtetése és hasonló tevékenységek, oktatási tevékenységek környezetvédelem témakörében. Míg a kommunális titkárság költségvetésében 28 millió dinárt látunk elő, ami valójában a köztisztaság fenntartására van tervezve."

A harcsa mellett tervezik más őshonos halfaj, például a süllő és a compó telepítését is - hangzott el az eseményen.

halasítás
Palicsi-tó
víz
harcsa

Most

14:02, Frissítve: 16:34

Jogászkonferencia Palicson

Határtalan kisebbségi jogvédelem címmel tartanak jogász konferenciát Palicson. Az eseményt a Vajdasági Magyar Jogász Egylet a magyarországi Kisebbségi Jogvédő Intézettel karöltve szervezte meg.

Népszerű