Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nyár végéig tekinthető meg a Vajdasági Magyar Képtár 1830-1930 tárlat Szabadkán

2021.05.17
12:49
2021.05.17
17:07
Forrás
Pannon RTV
Vajdasági Magyar Képtár 1830-1930 elnevezésű kiállítás a Szabadkai Múzeum állandó regionális tárlata, amely időről időre új válogatással várja a közönséget.

A gyűjtemény legutóbb tavasszal újult meg. A Múzeumok hete rendezvénysorozat keretében hétfőn a Szabadkai Zeneiskola csoportja látogatta meg a tárlatot.

A tárlaton híres művészek műveit, illetve a manufaktúrák iparművészeti termékeit tekintették meg a Szabadkai Zeneiskola tanulói és tanárai.

Tóth Zsuzsanna, diák: "Nekem nagyon tetszik a kiállítás. Igazából Tornyainak nagyjából az összes tájképe nagyon megfogott, nagyon elgondolkodtatóak. Mostanában egyre gyakrabban jövök ide, az osztályfőnök is szokott hozni minket."

Pannon RTV

Székely Mária, nyugalmazott tanár: "Nyugdíjasként néha úgy érzem, hogy az agyam elposványosodik, és ez egy akkora felüdülés volt és egy rádöbbenés arra, hogy igazából mennyire keveset ismerek ebből a múzeumból. Szeretnék egy egész napra itt maradni Olginak a vezetése mellett. Mindenképp nagyon tetszik. Nagyon szeretem a szecessziót, a múlt század fordulói festészetet. Egy igazán hihetetlen változatos bemutatása és bemutatkozása, nagyon gazdag."

A tárlat kurátora és szakmai tárlatvezetője Ninkov Kovacsev Olga, a Szabadkai Városi Múzeum művészettörténésze volt. Elmondta, a résztvevőknek a legjobban Aczél Henrik Tündérek tánca triptichonja tetszik.

Pannon RTV

"Most egy új válogatást látunk. Egyrészt meghagytuk a tér egyik felében azt a sok gyönyörű Oláh Sándor festményt, amit a Tornyai tárlaton is lehetett látni. A tér másik felében, ahol viszont Tornyai festmények voltak tavaly, egy olyan válogatást készítettünk, ahol népi életet egy kicsit előtérbe hoztuk. A népi életképeket festményeken főleg, de szobron is megjelenik."

A művészettörténész elmondta, az idei év második felében összeállítanak egy újabb tárlatot, amely a Historizmus és Szecesszió nevet kapja, és több múzeumból kölcsönzött művekből áll majd. Hozzátette, a jelenlegi kiállítást nyár végéig tekinthetik meg az érdeklődők.

Szabadkai Múzeum
tárlat
Vajdasági Magyar Képtár
Oláh Sándor

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:03, Frissítve: 13:24

Folytatódnak a harcok Ukrajnában

Eddig 1908-an adták meg magukat a körülzárt mariupoli Azovsztal acélműből – jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. Az Azovsztal üzem blokádja folytatódik – tette hozzá.

Népszerű