Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nyár végéig tekinthető meg a Vajdasági Magyar Képtár 1830-1930 tárlat Szabadkán

2021.05.17
12:49
2021.05.17
17:07
Forrás
Pannon RTV
Vajdasági Magyar Képtár 1830-1930 elnevezésű kiállítás a Szabadkai Múzeum állandó regionális tárlata, amely időről időre új válogatással várja a közönséget.

A gyűjtemény legutóbb tavasszal újult meg. A Múzeumok hete rendezvénysorozat keretében hétfőn a Szabadkai Zeneiskola csoportja látogatta meg a tárlatot.

A tárlaton híres művészek műveit, illetve a manufaktúrák iparművészeti termékeit tekintették meg a Szabadkai Zeneiskola tanulói és tanárai.

Tóth Zsuzsanna, diák: "Nekem nagyon tetszik a kiállítás. Igazából Tornyainak nagyjából az összes tájképe nagyon megfogott, nagyon elgondolkodtatóak. Mostanában egyre gyakrabban jövök ide, az osztályfőnök is szokott hozni minket."

Pannon RTV

Székely Mária, nyugalmazott tanár: "Nyugdíjasként néha úgy érzem, hogy az agyam elposványosodik, és ez egy akkora felüdülés volt és egy rádöbbenés arra, hogy igazából mennyire keveset ismerek ebből a múzeumból. Szeretnék egy egész napra itt maradni Olginak a vezetése mellett. Mindenképp nagyon tetszik. Nagyon szeretem a szecessziót, a múlt század fordulói festészetet. Egy igazán hihetetlen változatos bemutatása és bemutatkozása, nagyon gazdag."

A tárlat kurátora és szakmai tárlatvezetője Ninkov Kovacsev Olga, a Szabadkai Városi Múzeum művészettörténésze volt. Elmondta, a résztvevőknek a legjobban Aczél Henrik Tündérek tánca triptichonja tetszik.

Pannon RTV

"Most egy új válogatást látunk. Egyrészt meghagytuk a tér egyik felében azt a sok gyönyörű Oláh Sándor festményt, amit a Tornyai tárlaton is lehetett látni. A tér másik felében, ahol viszont Tornyai festmények voltak tavaly, egy olyan válogatást készítettünk, ahol népi életet egy kicsit előtérbe hoztuk. A népi életképeket festményeken főleg, de szobron is megjelenik."

A művészettörténész elmondta, az idei év második felében összeállítanak egy újabb tárlatot, amely a Historizmus és Szecesszió nevet kapja, és több múzeumból kölcsönzött művekből áll majd. Hozzátette, a jelenlegi kiállítást nyár végéig tekinthetik meg az érdeklődők.

Szabadkai Múzeum
tárlat
Vajdasági Magyar Képtár
Oláh Sándor

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:56

Olaszország-Svájc 3-0

Az olasz labdarúgó-válogatott 3-0-ra legyőzte Svájc csapatát Rómában, az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, ezzel a nyolcaddöntőbe jutott.
20:17

A 6 hónapos Boško segítséget kér

Boško 2021. január 14-én született Újvidéken. Három hónapos volt, amikor a szüleinek feltűnt, hogy nem a korának megfelelően fejlődik. A vizsgálatok után jött a diagnózis: SMA1 - gerinc eredetű izom atrófia, 1. típus.
17:28, Frissítve: 19:53

Nyílt napok a szabadkai ATB Severben!

A szabadkai ATB Sever vállalat minden szerdán 12 órától nyílt napot szervez, a Mágneses mezők 6-os szám alatt található üzemében. A nyílt napok célja, hogy az érdeklődők megismerjék a vállalat nyújtott álláslehetőségeket.

Népszerű

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.