Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Dobó Krisztián

Szabadkai VKT: A költségvetés megvalósításáról alakult ki a legnagyobb vita

2022.11.03
15:39
2022.11.03
17:12
Forrás
Pannon RTV
Csaknem 70 százalékos Szabadka Város költségvetésének megvalósítása az elmúlt kilenc hónapban.

17 napi rendi pontról szavaztak a képviselők a szabadkai Városi Képviselő-testület 28. rendes ülésen, amelynek utolsó, rendkívüli pontjaként szerepelt Tomislav Žigmanov lemondásáról szóló javaslat elfogadása is. A legnagyobb vitát az első napirendi pont váltotta ki, Szabadka Város költségvetésének szeptember végéig terjedő megvalósításáról szóló beszámoló.

Pannon RTV / Dobó Krisztián

Csaknem 70 százalékos Szabadka Város költségvetésének megvalósítása az elmúlt kilenc hónapban, ami kimagasló teljesítmény Veljko Vojnić szerint. A Szerb Haladó Párt önkormányzati frakcióvezetője hozzátette, az utolsó negyedévben várható a költségvetés legjelentősebb feltöltése. „Rendkívül elégedettek vagyunk a jelentéssel. Tekintettel arra, hogy a költségvetés a szerb kormány iránymutatásai szerint készül, tudjuk, hogy szűk kereteink vannak, amelyből ki tudunk lépni. Az adott kereteket mi teljes egészében fedeztük.”

Pannon RTV / Dobó Krisztián

Ellenzékként Szabadka Polgári Mozgalma nem szavazott sem a költségvetés meghozatalára, sem annak módosítására. Miroslav Milojević önkormányzati frakcióvezető véleménye szerint a város kasszája nem telítődik elfogadható ütemben a közvállalatok profitjából. „Amire felhívtuk a figyelmet, az a cégek nyeresége, amit a város költségvetésébe kellene befizetniük. Ez korábban 70 százalékos volt, és a 2016-os és 17-es években közel 200 millió dinárt tett ki. Ha ezt az akkorinak 50 százalékára csökkentették, akkor a cégek profitadója 140-150 millió dinár körül kellene hogy alakuljon. Most pedig a költségvetésbe csak 12 százalék van befizetve, ami ha nem tévedek, valahol 25 millió dinár körül van, tehát nehéz lesz az előző időszak szintjén teljesíteni, ami akkor jó volt.”

Pannon RTV / Dobó Krisztián

Elégedett kilenc hónap után Szabadka költségvetésének megvalósításával Kern Imre, Szabadka alpolgármestere. Mint kiemelte a költségvetés 73 százalékát teszi ki a fizetések utáni adóból és az ingatlanadókból befolyt összeg. Kiemelte, a városban már három éve nem emelték az ingatlanadót. Kern hangsúlyozta, a város fizetőképessége sincs veszélyben. „A közvállalatok profitadója, amit 50 százalékra lecsökkentettünk a tavaly évi költségvetés alkalmával. Ennek a határideje november harminc. Ebben a jelentésben ezek a számok még nem jelentkezhetnek, nem látszódnak, de november harmincadikáig minden közvállalat befizeti ezt az összeget és akkor az is látszik majd és az is jó, hogy tavaly a közvállalatok jól dolgoztak, jól gazdálkodtak. Attól eltekintve, hogy 50 százalékra csökkentettük a befizetendő profitadót majdnem ugyanazon a szinten van a profitadó jövedelme a költségvetésben, mint amilyen volt az elmúlt időszakban.”

Pannon RTV / Dobó Krisztián

Kern Imre a Szabadkai Népszínházzal kapcsolatban elmondta, november végén megszülethet a szerződés a kivitelezővel és elkezdődhetnek a 10 millió euró értékű munkálatok a színház belterületén. Kivétel csak a koncertterem.

Szabadka Város Képviselő-testületének ülésén elfogadták a város mezőgazdasági földterületei védelmének, rendezésének és használatának évi programját, valamint személyi kérdésekről is döntöttek, négy közvállalat igazgatójának mandátumát hosszabbították meg.

Szabadka
VKT
Veljko Vojnić
Miroslav Milojević
Kern Imre

Most

15:29, Frissítve: 16:15

Szörnyella de Frász Darth Vaderrel ropta

Farsangi táncházat tartottak a zombori Magyar Polgári Kaszinóban. A mulatságon a környék apraja és nagyja is részt vett. A gyerekek jó hangulatáról a Duhaj Zenekar gondoskodott, a szervezők pedig fánkkal és üdítővel is kedveskedtek a résztvevőknek.
14:23, Frissítve: 16:24

„Csak menni akarok tovább”

A folyamatos rendőrségi akciók sem tartják távol a migránsok egy részét Horgos környékéről. A falu melletti tanyákon továbbra is kisebb csoportokban rejtőzködnek az illegális bevándorlók.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.