Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Szabadkán jelenleg a kínai gyártmányú védőoltást vehetik fel az önkéntesek

2021-01-22
20:55
2021-01-22
21:08
Forrás
Pannon RTV
Az oltást végző egészségügyi személyzet elmondása szerint az új városháza épületében beoltott pácienseknél eddig még semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak.

Nagyobb tömeg várakozott Szabadkán az új városháza épülete előtt. Mindannyian a koronavírus elleni védőoltás felvételére érkeztek. A tömeges immunizáció szerdán kezdődött el Szabadkán. A 79 éves Zsiga Lajos azt mondja, szeretné már látni Angliában élő dédunokáját. Reméli, a védőoltás felvételével, saját egészsége védelme mellett erre is lehetősége adódik.

"Terjed nagyon ez a vírus. Állandóan hallgatjuk a rádiót, a televízióban is bemondják, csak van lehetőség, hogy megvédjük magunkat. A rémhírekre én nem adok, mert a nép mindent mond. Az biztos, hogy felvesszük, mert ezt semmi sem állítja meg. Velünk marad örökre most már."

A testhőmérséklet mérést követően a négy rendelővé alakított helyiség egyikében lehet felvenni a védőoltást. Először kórképet állítanak fel az orvosok: allergia, gyógyszeres terápia, már meglévő betegségek. Szabadkán most a kínai gyártmányú Sinopharm védőoltást vehetik fel az önkéntes jelentkezők. Miután megkapták a vakcinát felügyelet mellett 15-20 percet kell várakozniuk. Erre az esetleges mellékhatások megfigyelése és amennyiben szükséges, a gyors segítségnyújtás miatt van szükség.

Pannon RTV

Garaba Petronella: "Egyszerűen olyan mintha mentem volna egy injekcióra. Nem féltem, semmi nem izgatott, én azért jöttem, hogy megvédjem önmagamat és az egész generációt."

A védőoltásra jelentkezők megadott időpontra érkeznek, azonban vannak olyanok is, akik hívás nélkül jöttek el. Azonban nem mindenki veheti fel az oltóanyagot.

Dr. Verica Dronjak, a Szabadkai Egészségházak Megelőzési Központjának vezetője: "A védőoltást az ellenjavaslati utasítások szerint nem kellene, hogy megkapják azok, akiknél nem várt mellékhatások léptek fel az előző beadott vakcina után, emellett, akiknek súlyos allergiás kórképük van. Nem javasolják továbbá a várandós és a szoptató nőknek, illetve a 18 éven alatti fiataloknak. Úgyszintén nagy figyelmet kell fordítani azokra, akik véralvadásgátló vagy immunrendszert gátló terápián vannak, és akiknek súlyos, kontrollálatlan epilepsziájuk van."

Arról, hogy mikor kezdik el Szabadkán a többi gyártó oltóanyagának beadását egyelőre még nincsenek információk.

vakcina
Szabadka
kínai gyártmány
önkéntes

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:10, Frissítve: 17:23

Megkapta az oltást Áder János

A magyar köztársasági elnök néhány nappal ezelőtt kapta meg az értesítést háziorvosától, hogy sorra kerül és kínai vakcinát ajánlott fel neki.
16:00, Frissítve: 17:43

Antalfalván is folyamatos az oltás

Javában zajlik a koronavírus elleni oltás beadása Antalfalva községben is. A kínai Sinopharm, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a brit-svéd AstraZeneca által gyártott oltóanyagok közül választhatnak az oltakozni vágyók.

Népszerű

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.