Ugrás a tartalomra

Várhatóan tíz napon belül megjelenik Szabadka Város idei energiahatékonysági pályázata

2023.10.17
10:32
2023.10.17
16:21
Forrás
Pannon RTV
Az önkormányzat illetékesei ezekben a napokban a szabadkai és környékbeli települések helyi közösségeiben tájékoztató előadásokat tartanak az energiahatékonysági pályázat részleteiről.

A pályázatokat a beérkezés szerint bírálják majd el a 25 millió dináros keretösszeg kimerüléséig, ebből az illetékes minisztérium 15 millió dinárt fedez, Szabadka önkormányzata pedig további 10 millió dinárt bocsát rendelkezésre. A polgárok egy vagy több befektetés támogatására pályázhatnak, illetve csomagokra is.

Kizárólag lakosok pályázhatnak majd családi házak és lakások energiahatékonyságának korszerűsítésére. A korábbi évek tapasztalatai alapján a legtöbben külső nyílászárók cseréjére pályáznak, valamint az épületek és a tetőtér szigetelésére, illetve a fűtés korszerűsítésre. Tavaly sok volt a hiányos dokumentáció - mondta el Ercsi Hargita, a szabadkai VT beruházásokkal megbízott tagja.

„Például az áramszámlát nem adták át úgy, hogy látszódjon a cím, amelyikre vonatkozik. Ezenkívül voltak olyanok, hogy nem volt komplett a dokumentáció abból a szempontból, hogy például az előszámla nem tartalmazta azokat a tételeket, amiket szerettek volna kivitelezni, úgyhogy ezekre mindre most felkészítjük a lakosságot, hogy minél pontosabban adják át a dokumentációt, hogy ne legyen hiánypótlásra szükség.”

Tavaly csak egyetlen tételre lehetett pályázni, idén akár csomagokra is beadható lesz a támogatási kérelem.

„Lesz egy alapcsomag, lesz egy középcsomag, és lesz egy magasabb csomag. A középső csomagban hozzá tudja adni a fűtést, a legmagasabb csomagban meg akár még szoláris panelre is tud pályázni.”

Az energiahatékonyság növelésével jelentős mennyiségű energiát takaríthatunk meg, és a pénztárcánkat is kíméljük.

Biljana Janjić, egy a pályázatban résztvevő cég eladási osztályvezetője: „Ez egy fontos lépés az energiapazarlás megakadályozása szempontjából, ami rendkívül fontos manapság. Az elhasználódott, fából készült nyílászárók lecserélésével energiahatékony PVC-nyílászárókra, a polgárok egyszerre csökkenthetik téli fűtési költségeiket, és nyári hűtési kiadásaikat, növelve az otthoni komfortérzetüket abban a lakóépületben, ahol élnek.”

A pályázaton ötven százalékos támogatás nyerhető el. Így például egy kétszárnyú műanyagablak esetében, amely a hozzátartozó elemekkel és beépítéssel együtt 46 ezer dinárba kerül, a nyertes pályázónak csak 23 ezer dinárt kell fizetnie a cseréért.

Szabadka
energiahatékonyság
pályázat
Ercsi Hargita
szigetelés

Most

14:02, Frissítve: 16:34

Jogászkonferencia Palicson

Határtalan kisebbségi jogvédelem címmel tartanak jogász konferenciát Palicson. Az eseményt a Vajdasági Magyar Jogász Egylet a magyarországi Kisebbségi Jogvédő Intézettel karöltve szervezte meg.

Népszerű