Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

A vasút Szabadkára nézve életkérdés

2022.03.20
21:28
2022.04.30
07:45
Forrás
Pannon RTV
Hamarosan lezárul a Szeged-Szabadka vasútvonal Palicson áthaladó szakaszának felújítása. A vasútfejlesztés kapcsán a palicsi Magyar Kultúrközpontban A vasút Szabadkára nézve életkérdés című filmet tekinthették meg az érdeklődők.

Dedović-Tomić Tomislav és a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ dokumentum-játékfilmje a szabadkai vasút történetét mutatja be.  Azzal foglalkozik, hogy milyen körülmények között épült meg 1869-re a vasút Szabadkáig, mi vezetett ahhoz, hogy jelenleg nincs összeköttetés Szegeddel, és mik a tervek a jövőben.

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Az elkövetkező időszakban Palicson és környékén számos fejlesztés valósulhat meg. Jelenleg a Szabadka-Szeged vasútvonalon zajló munkálatok okoznak kisebb nehézséget a lakosok és az átutazók számára, mivel kizárólag kerülőúton juthatnak el Palics központjába. A helyiek ugyanakkor örülnek a fejlesztésnek.

Zapletán Géza: „Örülök a vasútnak. Igaz Szegedre inkább autóval járok, de valószínű, hogy igénybe fogom venni majd a vasutat is, ha elkészül és beindulnak a járatok.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Rozsnyik Sándor: „Örülök neki és remélem, hogy idővel be is lesz fejezve és ennyi áldozatot szívesen hozunk, hogy személyesen engemet nem zavar, igaz, hogy én már munkára nem járok, de attól eltekintve valamit valamiért.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Jól haladnak a vasútfelújítási munkálatok - emelte ki Lálity Urbán Emese infrastruktúra-fejlesztési államtitkár.

„Az még nagyon fontos, hogy a vasútvonal felújítása az egyik feltétele annak, hogy a Belgrádot-Budapesttel összekötő gyorsvasúton megtörténhessen a teljes áthaladási zárlat, mert akkor a teljes teherforgalmat, illetve az utasforgalmat is ezen a Szabadka-Szeged vonalon tudják majd pótolni.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Palics vissza fogja nyerni régi fényét, már most is rendezettebb, mint korábban bármikor, emelte ki dr. Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti listavezetője a filmvetítés alkalmával.

„Be fog fejeződni rövid időn belül a Szeged-Szabadka vasút. Itt a műemlékvédelmi szempontból is fontos palicsi Vasútállomás is meg fog újulni. Ezen kívül pedig azért elég nagy lépések történtek különböző fejlesztések ügyében Palicson. Tisztább a tó, mint volt, ezen napi szinten dolgozunk. Nem az igazi még, de van előrelépés. Ezen felül készül a víztorony és a bagolyvár felújítására vonatkozó tervdokumentáció, épül szépül a Vigadó. Továbbá nagy reményeket fűzünk egy nagyon korszerű hotel megépítéséhez és az aquapark befejezésén is dolgozunk.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

A település a jövőbeni fejlesztések által idegenforgalmi és minden más szempontból újra a környék egyik ékköve lehet - tette hozzá Dr. Pásztor Bálint.

Szabadka-Szeged vasútvonal
Palics
Lálity Urbán Emese
Dr. Pásztor Bálint
Szabadka
VMSZ

Most

11:33, Frissítve: 11:41

Egy asztalnál Kurti és Vučić

Több mint egy év után folytatódott a Belgrád és Pristina közti párbeszéd. Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő egy asztalhoz ült Brüsszelben.
10:51

A csúcson is netezne? - megteheti

Mostantól a Kilimandzsáró is szélessávú internetet kap, hogy a turisták tweetelhessenek, instázhassanak vagy whatsappozhassanak, miközben megmásszák Afrika legmagasabb hegyét.
09:56, Frissítve: 10:02

Korlátok hozadéka

20. alkalommal szervezték meg Bácskossuthfalván a 9+1 Nemzetközi Művésztelep Mesterműhelyét. Az alkotótábor idei témacíme: Korlátok hozadéka. A Mesterműhelyben készült alkotásokat Szent István-napi ünnepség keretében tekinthetik meg az érdeklődők.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.