Ugrás a tartalomra

23 nemzeti közösség választja meg országos kisebbségi önkormányzati szervének következő összetételét

2022.11.13
06:07
2022.11.13
09:54
Forrás
Pannon RTV
Országszerte 949 szavazóhelyen szervezik meg a közvetlen voksolást.

Összesen 23 nemzeti közösség választja meg országos kisebbségi önkormányzati szervének következő összetételét. A szavazóhelyek 7 és 20 óra között tartanak nyitva. Vladimir Dimitrijević, a Köztársasági Választási Bizottság elnöke azt mondta, amennyiben senki nem él jogorvoslattal, illetve amennyiben a bizottság nem rendeli el a szavazás megismétlését egy-egy szavazóhelyen, az eredményt a szavazóhelyek bezárásától számítva 96 órán belül hirdetik ki. Hozzátette, attól számítva, hogy egy-egy nemzeti kisebbségi közösség vonatkozásában befejeződik a nemzeti tanácsi választás folyamata, az illetékes minisztérium 20 napon belül összehívja az adott nemzeti tanács alakuló ülését.

A szerb emberi és kisebbségjogi minisztérium arra hívja fel a figyelmet a mai voksolás kapcsán, hogy a szerbiai nemzeti tanácsi választásokon a 23 nemzeti közösségből 19 közvetlenül, míg 4 elektorok által választja meg nemzeti tanácsát. Közvetlenül voksolnak a magyarok, az albánok, az askáliak, a bosnyákok, a bolgárok, a bunyevácok, a vlachok, a görögök, az egyiptomiak, a németek, a lengyelek, a romák, a románok, az oroszok, a ruszinok, a szlovákok, a szlovének, az ukránok és a csehek. Elektorok útján választ majd a macedón, a horvát, a montenegrói és a goráni nemzeti közösség. A nemzeti tanácsi választások eredménye hatással van az adott közösségre. A nemzeti tanácsok jogai a kultúra, az oktatás és a tájékoztatás, valamint a hivatalos írás- és nyelvhasználat területére terjed ki. A voksolásra mintegy félmillió polgár jogosult, akik korábban már regisztráltak a külön választói névjegyzékekbe.

nemzeti tanácsi választások
Szerbia

Most

16:14

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.
13:57, Frissítve: 16:16

Fülemülék éjszakája Topolyán

Topolyán egy kellemes esti séta mellett ismerkedhettek meg az érdeklődők a környezetünkben élő madarak, kiváltképp a fülemüle hímek énekével.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.