Ugrás a tartalomra

25 éve ezen a napon kezdődött a NATO-bombázás

2024.03.24
13:01
2024.03.24
20:16
Forrás
Pannon RTV
25 év telt el az akkori Jugoszlávia elleni NATO-agresszió kezdete óta. 1999. március 24-én kezdődtek a NATO-erők légitámadásai Szerbia, azaz az akkori Jugoszláv Szövetségi Köztársaság ellen.

A bombázások 78 napig tartottak. A becslések szerint az áldozatok száma 1200 és 2500 között van, több mint 12 ezren pedig megsebesültek. Az egykori Jugoszláv Szövetségi Köztársaság bombázását azzal az indokkal hajtották végre, hogy a JSZK miatt hiúsultak meg a Koszovó státuszáról szóló tárgyalások. A támadást az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem hagyta jóvá.

Az első légicsapásokat a NATO 1999. március 24-én este 19 óra 45 perckor mérte a stratégiai jelentőségű célpontokra. A bombázás megkezdésére vonatkozó döntést a történelemben először az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyása nélkül kezdték meg. Javier Solana NATO-főtitkár utasította a szövetséges erők akkori főparancsnokát, hogy kezdjen légitámadást Jugoszlávia ellen.

A katonai tömb 19 tagországa azután támadta meg Jugoszláviát, hogy kudarcba fulladtak a tárgyalások Koszovóval kapcsolatban, és így szerettek volna véget vetni Slobodan Milošević erőszakkampányának.

A bombázások során hidakat és iskolákat is bombáztak, valamint egészségügyi intézményeket, médiaházakat, nagykövetségeket, kulturális emlékműveket, templomokat és kolostorokat semmisítettek meg. Országszerte mintegy 2.300 légicsapást hajtottak végre, 1.150 vadászgép 420.000 rakétát lőtt ki. Az ország villamosenergia kapacitásainak harmada megsemmisült. Két olajfinomítót, az újvidékit és a pancsovait is légicsapások érték.

A bombázás június 10-én fejeződött be, amikor elfogadták az ENSZ Koszovóra vonatkozó határozatát. Ezt a Jugoszláv Hadsereg és a NATO kumanovói szerződése előzte meg. Ebben vállalták, hogy a jugoszláv katonaság elhagyja a déli tartomány területét. A NATO-légicsapások 78 napig tartottak.

NATO
bombázás
NATO-bombázás
Jugoszlávia
Slobodan Milošević

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.