Ugrás a tartalomra

27 éves a boszniai Szerb Köztársaság

2019.01.09
13:50
2019.01.09
17:24
Forrás
Pannon RTV
Banja Lukában, de a boszniai Szerb Köztársaság más településein is ünnepelték a köztársaság megalakulásának napját.

Az entitást 1992. január 9-én kiáltották ki, azonban három évnek kellett eltelnie mire a daytoni békeszerződés révén nemzetközileg is elismerték. A központi ünnepségen Szerbiát Ana Brnabić kormányfő képviselte, akit magas rangú állami kitüntetésben részesítettek. Brnabić kiemelte, Szerbia fontosnak tartja a Belgrád és Banja Luka között lévő baráti kapcsolat további megerősítését.

A függetlenséget 1992. január 9-én kiáltották ki egyoldalúan a Boszniában élő szerbek. A fegyveres konfliktus lezárását jelentő daytoni békeszerződéssel nemzetközileg is elismerést nyert az entitás. A boszniai Szerb Köztársaságban fennállásának 27-ik évfordulója alkalmából több ünnepséget is szerveztek országszerte. A központi rendezvényt és az azt követő katonai parádét Banja Luka utcáin tartották.

Foto: Tanjug/Szerb Kormány

Željka Cvijanović elnök alkalmi beszédében leszögezte, a köztársaság napját már békében ünnepelhetik. Reményét fejezte ki, hogy a jelenlegi béke a jövőben tovább erősödik és stabilabb lesz.

Željka Cvijanović, elnök, Boszniai Szerb Köztársaság: „A stabil, erős intézmények biztosítják a stabil erős köztársaságot. Természetesen, elégedett vagyok amiatt, hogy a múltban sikerült leküzdenünk számos akadályt, de tudom, hogy a jövőben is lesznek ilyenek. Azt ugyanúgy tudom, és hiszek ennek a népnek az erejében, hiszek a polgárokban, hiszek az intézményeink erejében, és tudom, hogy legyőzzük azokat az akadályokat, amelyek előttünk állnak.”

Foto: Tanjug/Szerb Kormány

A központi ünnepségen résztvevő Ana Brnabić szerb kormányfőt a magasrangú állami kitüntetésben részesítették. A Brnabić kiemelte, Szerbia fontosnak tartja a Belgrád és Banja Luka között lévő baráti kapcsolat további megerősítését.

Ana Brnabić, kormányfő, Szerbia: „Amikor ismét egy új évbe lépünk, nem feledve a múltat, hogy az ne ismétlődjön meg. A jövő felé fordulunk, az együttműködés, a béke és a stabilitás felé. Gondoskodunk az utánunk következő nemzedékről, hogy nekik létrehozzunk egy másfajta régiót és jobb jövőt. A Boszniai Szerb Köztársaság és Szerbia kapcsolata kölcsönös együttműködésre és támogatásra épül, és nem csak szavakra, hanem konkrét projektekre is.”

Aleksandar Vučić szerb államfő levélben gratulált Željka Cvijanovićnak boszniai a Szerb Köztársaság napja alkalmából. Kiemelte, hogy a számíthat Szerbia önzetlen támogatására, őszinte barátként és megbízható partnerként mindig támasza lesz a boszniai az entitásnak.

Boszniai Szerb Köztársaság
Banja Luka
Željka Cvijanović
Ana Brnabić

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.