Ugrás a tartalomra

2,7 millió eurós támogatást adott át a szerb államfő Banja Lukában

2020.07.23
15:48
2020.07.23
17:30
Forrás
Pannon RTV
Aleksandar Vučić azt mondta, Szerbiának mindig a boszniai Szerb Köztársaság rendelkezésére kell állnia.

Ez nem csak az ajándékozásról és a segítségnyújtásról szól. Ez Szerbia felelőssége és kötelessége is – fogalmazott a szerb elnök. Boszniai látogatása során Vučić egyebek mellett arról is beszélt, hogy Szerbiában még mintegy 1500 szabad lélegeztetőgép van.

A szerb államfő először a Banja Luka-i Egyetemi Klinikai Központba látogatott. 15 mentőautót adományozott az intézménynek.

Željka Cvijanović, elnök, boszniai Szerb Köztársaság: „Szerbia a támaszunk volt, és mindig támogatott minket, és ma is ez az ajándék, amit kaptunk, többet jelent puszta figyelmességnél, hiszen ez valódi támogatás, olyan, amilyet már évek óta kapunk. Ugyanakkor ez a látogatás is örömet jelent a polgárainknak, valamint megtiszteltetés az intézményeink számára is.”

Aleksandar Vučić ezután megtekintette azt a többfunkciós épületet, amelyben egy óvoda, egészségház és a helyi közösség is helyet kap majd. Ennek a kiépítését is Szerbia finanszírozza körülbelül 800 ezer euró értékben.

Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság küldöttsége később egy közös megbeszélésen vett részt, amely nyílt, baráti, testvéries hangulatban zajlott - mondta Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja. Megállapodtak egyebek mellett abban, hogy Szerbia 100 millió euróval támogatja majd az autópálya kiépítését Bijeljináig, a boszniai fél pedig az autópálya folytatásának kiépítését végzi majd el.

Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja: „Hálás vagyok azért, hogy szinte nincs olyan község a boszniai Szerb Köztársaságban, ahol ne lenne legalább egy olyan projekt, amit Szerbia finanszíroz vagy társfinanszíroz.”

Szerbia a béke és a stabilitás politikáját folytatja - jelentette ki ma Aleksandar Vučić Banja Lukában. A szerb államfő a boszniai Szerb Köztársaságban tett látogatása alkalmával arról is beszélt, hogy a szerbek, bosnyákok, horvátok és más népek együtt kell megőrizzék a békét a régióban. Belgrád szorosabb kapcsolatot és együttműködést szeretne kiépíteni Szarajevóval - mondta a szerb elnök. Emlékeztetett arra, hogy tavaly részt vett a Szarajevó-Belgrád autópálya alapkőletételénél. Az összekötésen kell dolgozni és az egymás iránti bizalmat kell kiépíteni - fogalmazott Vučić. Emellett pedig Szerbia abban is érdekelt, hogy repteret építsen Bosznia-Hercegovinában - hangzott el a mai találkozó alkalmával. Aleksandar Vučić a szerbiai járványhelyzetről is beszélt Banja Lukában.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Jelenleg 958 bontatlan lélegeztetőgépünk van Krnješevciben a raktárban, 72 lélegeztetőgép érkezik még a következő 72 órában, ez 1030, ha nem tévedek. Ezek még ki sincsenek csomagolva. Reggel 205 személy volt lélegeztetőgépen, a kórházakban pedig még mintegy 400 szabad lélegeztetőgépünk van. Tehát mintegy 1500 szabad lélegeztetőgépünk van. Ez az állam dolga volt, hogy ezeket biztosítsa, és ezt meg is tette.”

Emellett pedig kórházat is építenek majd Belgrádban és Kruševacon - mondta a szerb államfő. Vučić kiemelte, Novi Pazarban, Sjenicában és Tutinban ellenőrzés alatt van a helyzet, csaknem feleannyi páciens van a kórházban, mint az elmúlt időszakban volt. A szerb elnök ugyanakkor hozzátette, megkéri majd az iszlám közösség tagjait, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak a megelőzésre tekintetettel arra, hogy közeledik az áldozati ünnepük.

támogatás
Banja Luka
Boszniai Szerb Köztársaság
Aleksandar Vučić
mentőautó
Milorad Dodik
Željka Cvijanović

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.