Ugrás a tartalomra

Áder János: a küldetés méltóságot ad a koszovói magyar katonai jelenlétnek

2019.12.10
18:04
2019.12.10
18:12
Forrás
MTI
A küldetés méltóságot ad a koszovói magyar katonai jelenlétnek - hangsúlyozta a Koszovóban szolgáló KFOR egységnél tett keddi látogatása során mondott beszédében Áder János.

A küldetés méltóságot ad a koszovói magyar katonai jelenlétnek - hangsúlyozta a Koszovóban szolgáló KFOR egységnél tett keddi látogatása során mondott beszédében Áder János.

A koszovói jelenlétnek ma is értelme és jelentősége van: segít megakadályozni az ellenségeskedés kiújulását, betartatni a tűzszünetet, biztosítani a polgári élet békéjét, készen állni egy esetleg kiújuló válság kezelésére - emlékeztetett Magyarország köztársasági elnöke.

inden rutinfeladatnak, minden megtett kilométernek, minden fegyelmezett pillanatnak, minden megterhelő, szolgálatban eltöltött órának ez a küldetés ad méltóságot - emelte ki a mintegy kétszáz fős kontingens ünnepi állománygyűlésén.


Több mint 20 esztendeje tudják errefelé, hogy a magyarok felkészültségére, szorgalmára, szolgálatkészségére mindig lehet számítani - mondta a magyar államfő az 1999-ben indult misszióról.

A régió stabilitása mind a mai napig nagymértékben függ a NATO-egységek közreműködésétől, hiszen a konfliktusok csak részben csitultak el. Mi több, a tömeges migráció tovább bonyolította a helyzetet - jelentette ki Áder János.

Az államfő utalt rá: a 21. magyar kontingens, amely a legnagyobb létszámú külföldi magyar katonai misszió, egy 28 nemzet - 20 NATO-tagország és 8 partnerállam - összefogásával zajló műveletben vesz részt.

Áder János felidézte, miközben karácsonykor az egész világ a békét ünnepli, vagy a vágyott békéért imádkozik, az aligha létezhetne Koszovóban a magyar csapatok munkája nélkül.

Az államfő az adventi várakozás idejére, különösen karácsony napjaira a családtagok hiányának elviseléséhez szükséges lelki békét, a következő hetekre "eseménytelen" szolgálatot, a következő hónapokra megértő bajtársi közösséget kívánt a katonáknak, hangsúlyozva, családjuk és barátaik mellett a Magyar Honvédség és egész Magyarország várja őket vissza.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter köszönetet mondott a Koszovóban szolgálóknak azért az önzetlen, áldozatos munkáért, amelyet azért végeznek, hogy békében, biztonságban, egy jobb élet reményében élhessenek a helyiek és a Nyugat-Balkán lakói.

A magyar köztársasági elnök, a honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka ajándékot adott át a magyar katonáknak, a delegáció emellett kivitte a Koszovóban szolgáló magyar katonák családtagjai által karácsonyra küldött csomagokat.

Áder János a délelőtt folyamán felkereste a prištinai KFOR-parancsnokságot, megbeszélést folytatott annak vezetőjével, Michele Risi vezérőrnaggyal.

Áder János
Koszovó
KFOR

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.