Ugrás a tartalomra

Aleksandar Vučić: Nem adjuk fel!

2023.02.27
17:58
2023.02.27
20:27
Forrás
Tanjug
Nehéz találkozás volt, olyan, mint amilyenre számítottunk is. Nem adjuk fel! - írta Instagram-bejegyzésében a brüsszeli háromoldalú találkozót követően a szerb elnök.

Aleksandar Vučić ma Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel tárgyalt Brüsszelben a német-francia rendezési tervről, azaz a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálásáról szóló európai javaslatról. Az Európai Unió célja az, hogy mindkét fél egyértelműen elfogadja az európai javaslatot. Belgrád egyik legfontosabb kitétele az, hogy minél előbb megalakuljon a koszovói Szerb Községek Közössége. Vučić azt is kiemelte, hogy Albin Kurti egyelőre nem kész elfogadni az ezzel kapcsolatos javaslatokat. A szerb államfő elmondta,  arról sikerült megegyezniük a mai nap folyamán, hogy folytatják a tárgyalásokat.

A szerb elnök korábban már többször is arról beszélt, hogy nehéz találkozóra számít, de Szerbia elkötelezett a térség békéje és stabilitása mellett, és ezzel összefüggésben készen áll dolgozni a javasolt terv megvalósításán.

Az egyeztetésen jelen volt Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Miroslav Lajčak az EU Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottja is.

Aleksandar Vučić a koszovói Szerb Községek Közösségének megalakításáért és a brüsszeli megállapodás tiszteletben tartásáért harcol Brüsszelben - nyilatkozta Szerbia Koszovó-ügyi Irodájának igazgatója. Mindeközben Albin Kurti koszovói kormányfő mindent megtesz azért, hogy mindez ne valósulhasson meg - tette hozzá Petar Petković. Kiemelte, a Szerb Községek Közösségének megalakítása egy tíz éve fennálló kötelezettség, amelyet még mindig nem teljesített a koszovói vezetés. Petković a Brüsszelben folyó tárgyalássorozatok egyik szünetében nyilatkozott még korábban a sajtónak a színfalak mögött zajló eseményekről.

Josep Borrell
Miroslav Lajčak

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.