Ugrás a tartalomra

Aleksandar Vučić ünnepélyes beiktatása

2017.06.23
21:11
Ünnepélyesen beiktatták Aleksandar Vučićot a köztársasági elnöki hivatalba
Ünnepélyesen beiktatták Aleksandar Vučićot a köztársasági elnöki hivatalba. Vučić május 31-én tette le az esküt, így Szerbia ötödik, függetlensége óta számítva pedig harmadik elnökévé vált. A beiktatási ceremóniát az újbelgrádi Szerbia Palotában tartották. Már órákkal a ceremónia hivatalos megkezdése előtt tömegesen érkeztek a vendégek az újbelgrádi Szerbia Palotába Aleksandar Vučić államfő beiktatási szertartására. Csaknem ötezer meghívott, közöttük a külföldi államok legmagasabb rangú politikai tisztségviselői is tiszteletüket tették az eseményen. Egyebek között Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke is megérkezett az új államfő beiktatására, valamint Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is feltűnt a tömegben. Rajtuk kívül sportolók, színészek, vállalkozók is a meghívottak között szerepeltek. vucic_irinej Aleksandar Vučić feleségével, Tamarával érkezett a ceremóniára. Vele együtt fogadták a vendégek kézfogását. Ivica Dačić, külügyminiszter, Szerbia: „Én már nagyon sok ilyen összejövetelen részt vettem a világ minden részén, és ez mindig egy lehetőség volt arra, hogy a beiktatáson, vagy éppen az eskü letételén kívül nagyon sok politikus összegyűljön és sok kérdésről szó essen egy különleges atmoszférában, nem úgy mintha azt egy hivatalos találkozón beszélnék meg.” Mintegy 60 külföldi tisztségviselő és nagyjából 300 újságíró akkreditáltatta magát a ceremóniára. Néhányan már két napja a szerb fővárosban tartózkodtak. Ana Brnabić, kormányalakító, Szerbia: „Úgy vélem, hogy ez még a profit szempontjából is kitűnő Belgrádnak és Szerbiának. Vegyük csak a taxizást a hotelig, az elszállásolást a hotelokban, az ebédeket, vacsorákat a város területén, a Szerbián keresztül való utazást, amit nagyon sok delegáció megtett. Ez alapján én reálisan úgy látom, hogy ebből csak plusza származik Szerbiának.” tomislav nikolic Szerbia korábbi három államfője: Tomislav Nikolić, Milan Milutinović és Zoran Lilić együtt érkezett az új elnök beiktatására. Nikolić, mint az előző államfő, rövid tanácsot adott az őt követő államfőnek. Csak ennyit mondott: „Legyen jobb tőlem.” Péntek délután még Brüsszelben tartotta sajtótájékoztatóját Orbán Viktor magyar miniszterelnök, de 19 óra után néhány perccel, feleségével jobbján, megérkezett a palotába, majd külön fényképet készítettek az új államfővel. orban Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Nem azért vagyok itt, hogy dolgozzak, hanem hogy kifejezzem a magyar nép tiszteletét a szerb nép irányába, és személyes tiszteletemet az államfőnek.” Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő egy dobozba rejtett aprósággal is meglepte Vučić feleségét, aki egyébként két héttel ezelőtt adott életet közös gyermeküknek. ZAJEDNICKA FOTOGRAFIJA

(Fotó: Tanjug)

Kolinda Grabar-Kitarović, államfő, Horvátország: „Nagy örömmel és komoly reményekkel érkeztem ma ide. Azt szeretném, ha ez a nap fordulópont lenne, ha új lépést jelentene Horvátország és Szerbia között.” Húsz óra előtt néhány perccel sor került a magasrangú tisztségviselők közös fotózására is.
beiktatás
Aleksandar Vučić
vendégek

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.