Ugrás a tartalomra

Amerikába utazik az iráni elnök és a külügyminiszter

2019.09.19
22:50
Forrás
hvg.hu
Megkapta az amerikai vízumot Haszan Róháni iráni elnök és Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter, és ily módon elutazhatnak az ENSZ Közgyűlésének jövő heti New York-i általános vitájára.

Abbász Muszavi iráni külügyi szóvivő Twitter-bejegyzésében jelezte, hogy Zaríf pénteken útnak indul New Yorkba.

Az iráni külügyi tárcavezető csütörtökön korábban azt állította, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter próbálja lassítani a vízumok kiadását az iráni küldöttség számára.

Az amerikai külügyminiszter csütörtökön az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban tett látogatása során azonban azt mondta: az Egyesült Államok békésen akarja megoldani a konfliktust Iránnal. Washington békés megoldást szeretne a szaúd-arábiai olajlétesítményeket ért támadások nyomán kialakult konfliktusban, és olyan koalíció kiépítésén munkálkodik, amely elrettentené Iránt - fogalmazott.

"Diplomáciai úton továbbra is egy koalíció kialakításán dolgozunk a béke és a békés megoldás érdekében" - mondta Pompeo újságírók előtt, miután megbeszélést folytatott az Egyesült Arab Emírségek fővárosában Mohamed bin Zájid Ál-Nahaján abu-dzabi trónörökössel. Hozzátette: reméli, hogy ezt Irán is így látja.

Pompeo Abu-Dzabiban ismét kijelentette, hogy Iránt tartja felelősnek a szaúd-arábiai olajlétesítmények ellen múlt szombaton elkövetett támadásokért. "Úgy gondolom, teljesen egyértelmű, és a régióban teljes a konszenzus afelől, hogy tudjuk, ki követte el ezeket a támadásokat. Irán volt. Senkit nem hallottam a térségben, aki ezt egy pillanatra is kétségbe vonta volna" - mondta az amerikai külügyminiszter.

A perzsa állam tagadja, hogy köze lenne az ügyhöz, és arra hivatkozik, hogy a jemeni húszi lázadók "közleményben tudatták, hogy ők voltak".

Irán
Haszan Róháni
Amerikai Egyesült Államok
Mike Pompeo
Mohamed Dzsavád Zaríf

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.