Ugrás a tartalomra

Az államfőválasztásról mondták el véleményüket az újságírók (videó)

2017.01.27
11:55
Jó estét, államelnök! címmel tartott kerekasztal-beszélgetést a Vajdasági Független Újságírók Egyesülete, amelyen az előttünk álló elnökválasztásról, a lehetséges jelöltekről, valamint a választási eredmények esetleges következményeiről szóltak
Jó estét, államelnök! címmel tartott kerekasztal-beszélgetést a Vajdasági Független Újságírók Egyesülete, amelyen az előttünk álló elnökválasztásról, a lehetséges jelöltekről, valamint a választási eredmények esetleges következményeiről szóltak. A kerekasztal-beszélgetésen napilapok főszerkesztői, valamint elemző újságírók fejtették ki a témát. Milyen jövő vár Szerbiára? A két hónap múlva esedékes elnökválasztás mit hoz az országnak? Az egyszerű választópolgár hogyan tud hozzájárulni a változáshoz? Egyebek mellett ezek a kérdések merültek fel a csütörtök esti összejövetelen. Milan Ćulibrk, a NIN napilap főszerkesztője szerint az elnökválasztás több eseménysorozatot vonhat maga után. „Ha véletlenül nem nyer a Szerb Haladó Párt jelöltje, akkor felmerülhet a kérdés, hogy szükség van-e parlamenti választásokra. Nekem úgy tűnik, hogy valójában ez a lényege az egésznek, ezért is tulajdonítanak ekkora jelentőséget az elnökválasztásnak.” ujsagirok elnokvalasztas tribun 2 A beszélgetés résztvevői szerint Szerbiában nem létezik sajtószabadság, így a polgárok nem láthatják azokat az alapvető problémákat, amelyek mély nyomot hagynak a mindennapi életben. Draža Petrović, főszerkesztő, Danas napilap: „Először is, azt hiszem, hogy nem léteznek egyenlő esélyekkel induló jelöltek, ezért a kormányzó párt jelöltjei dominánsak, bárki is legyen a jelölt. Ha Vučić lesz, akkor biztos a verseny kimenetele, de ha nem ő lesz, akkor esetleg lehetnek meglepetések is.”



A kerekasztal-beszélgetés résztvevői szerint sok múlik a tájékoztatáson és a választópolgárok éberségén - mondta Nedim Sejdinović, a Vajdasági Független Újságírók Egyesületének elnöke. „Mindenesetre jó lenne, ha a polgárok aktívan részt vennének a döntéshozatalban, nekik kell eldönteniük, hogy milyen országban szeretnének élni. Én arra számítok, hogy a polgárok rájönnek arra, hogy mennyire fontos részt venniük ebben a folyamatban.” A szerbiai elnökválasztásig még több mint 60 nap van hátra. A csütörtöki találkozó résztvevői szerint pedig, ha nem is történnek lényeges változások, a polgároknak ki kell menniük szavazni és a saját kezükbe venni a sorsuk irányítását.
elnökválasztás
újságírók
kerekasztal-beszélgetés
jelöltek

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.