Ugrás a tartalomra
TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bs

Az államiság napja Szerbiában

2022.02.15
12:49
2022.02.16
09:43
Forrás
Szerbiai RTV
Az állami ünnep kétnapos munkaszünetet is jelent.

Az államiság napját ünneplik ma Szerbiában annak emlékére, hogy 1804. február 15-én kezdődött az első szerb felkelés, és 1835-ben ezen a napon hirdették ki az első szerb alkotmányt. A központi ünnepséget idén is Orašacon tartották.

Aleksandar Vučić szerb elnök hagyományosan ezen a napon adja át a legmagasabb rendű állami kitüntetéseket.

Orašacon tartották az államiság napi központi ünnepséget annak emlékére, hogy 1804. február 15-én kezdődött az első szerb felkelés. A belgrádi pasalik területén élő szerb vezetők anno ebben a faluban gyűltek össze, és döntöttek úgy, hogy felkelést szerveznek a törökök ellen, a felkelés élére pedig Đorđe Petrović-Karađorđét választották.

A központi ünnepség liturgiával kezdődött Orašacon, amelyet a šumadijai Jovan püspök szolgáltatott az ottani ortodox templom előtt. Ezután Ana Brnabić szerb kormányfő és Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja megkoszorúzta Karađorđe emlékművét. Rövid történelmi visszatekintést követően Ana Brnabić kiemelte, Szerbia a januári népszavazással bebizonyította, hogy 2022-ben is folytatja a megkezdett utat.

„A történelmi személyek ma is arra szólítanak bennünket, hogy kövessük őket az államiság és a haladás révén, részt vállalva a dicsőségükben és tetteikben, amelyek megmutatták, hogyan lehet becsülettel és méltósággal legyőzni a Szerbia elé gördülő akadályokat. Ennek az útnak a célja ugyanaz volt és maradt: a szuverén és független, az európai és modern, alkotmányos, demokratikus és haladószellemű Szerbia, amelyet világszerte tisztelet övez.”

Milorad Dodik beszédében hangsúlyozta, a Boszniai Szerb Köztársaságban ezt a napot sajátjukként ünneplik.

Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja: „Szerbiára úgy tekintünk, mint saját hazánkra, anyaországunkra, és ahol csak élnek szerbek a földön, természetesen ugyanígy élik meg. Szerbia joggal ad számunkra biztosítékokat és menedéket. Szerbia, ha kell, vigaszt és segítséget nyújt nekünk, bátorít.”

Az államiság napja alkalmából rendezett ünnepségen a szerb miniszterek közül többek között részt vett Siniša Mali, Jadranka Joksimović, Marija Obradović és Nikola Selaković is. Szerbiában az ünnep kapcsán szerda is állami ünnep.

államiság napja
Szerbia
ünnep
munkaszüneti nap

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.