Ugrás a tartalomra

Az amerikai nagykövettel tárgyalt dr. Pásztor Bálint

2024.03.28
13:59
2024.03.28
16:22
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági magyarság helyzetéről és lehetőségeiről is szó esett Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Christopher Hill, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete közös megbeszélésén, Szabadkán.

A nagykövet az egyeztetés utáni sajtótájékoztatón kiemelte, nagy öröm számára, hogy ellátogathatott ebbe, a véleménye szerint gyönyörű városba, és többet megtudhatott a vajdasági magyar nemzeti közösségről, amelyet eddig is nagyra becsült.

A zárt ajtók mögötti megbeszélésen a VMSZ törekvéseit, céljainak megvalósítását és a vajdasági magyarság integritásának megőrzését is érintették. Dr. Pásztor Bálint hangsúlyozta továbbá, hogy nagyon fontos a párt politikai önállóságának megőrzése, azonban a szövetségek kialakítása is kiemelt céljuk.

Dr. Pásztor Bálint, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Minden országgal, főleg ezekkel a nagyhatalmakkal, folyamatos kapcsolatban, kommunikációban kell lenni, annak érdekében, hogy ők értsék, hogy mi az, amit mi, a Vajdasági Magyar Szövetség színeiben tettünk, teszünk és fogunk tenni. Akár a magyar közösség érdekeiben, akár a szerbiai politikai színtér stabilitása érdekében, akár ennek a városnak és az épített örökség megőrzésének érdekében, akár az idegenforgalmi lehetőségek kiaknázása érdekében, például konkrétan Palicson. Ezek azok a témák, amelyekről lehet beszélgetni. Az együttműködés pedig olyan formában képzelhető el, hogy segít a nagykövet abban, hogy esetleg befektetők érkezzenek ide, ez tartozik az ő hatáskörébe.”

Dr. Pásztor Bálint elmondta továbbá, hogy a megbeszélésen szóba került a Szerb Haladó Párttal fennálló együttműködés is. Hangsúlyozta, hogy a VMSZ a jövőben is a kormánykoalíció részeként képzeli el magát.

Christopher Hill nyilatkozatában kiemelte, nagy öröm számára, hogy másfél év után ismét találkozhatott dr. Pásztor Bálinttal és fontos témákat vitathattak meg a párt és a magyarság helyzetével kapcsolatban.

Christopher Hill, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete: „Rendkívül értékes volt ez a találkozás. Jó volt látni a kilátásokat, hogy mit próbál ez a párt elérni a magyar közösséggel. A magyar nemzeti közösség létfontosságú szerepet tölt be ebben a városban, ebben a régióban. És jó látni, hogy előrehalad, és továbbra is kiemelt szerepet tölt be, nemcsak ebben a régióban, hanem a Szerb Köztársaságban is.”

A nagykövet elmondta továbbá, hogy érdemes külön figyelmet fordítani arra, hogy a magyar közösség milyen megoldásokat talált a helyzetének megerősítésére és a más nemzetekkel való együttműködésre, mivel ez másoknak is példaértékű lehet.

vajdasági magyarság
Dr. Pásztor Bálint
Vajdasági Magyar Szövetség
VMSZ
Christopher Hill
Amerikai Egyesült Államok
nagykövet
Szerb Haladó Párt

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.