Ugrás a tartalomra

Az EP elfogadta a Szerbiáról szóló országjelentést

2021.03.26
15:50
2021.03.26
17:11
Forrás
Pannon RTV
Az Európai Parlament csütörtöki brüsszeli plenáris ülésén elfogadta a 2019-es és a 2020-as évre vonatkozó szerbiai országjelentést.

A dokumentum üdvözli, hogy az EU-tagság továbbra is Szerbia stratégiai célja, és az újonnan megalakult kormány egyik prioritása, ugyanakkor szóvá teszi, hogy számos reformban nem történt előrelépés, sőt, visszalépést tapasztaltak.

A jelentés szerint előrelépésre van szükség egyebek mellett a igazságszolgáltatás, a korrupció elleni harc és a médiaszabadság területén. A jelentéstevők aggodalmukat fejezik ki, amiért a szerbiai parlamentben, szerintük, nincs ellenzék, és hiányolják a nyílt és demokratikus vitákat a jogszabályalkotásban. Ugyanakkor pozitív fejleményként értékelik Szerbia erőfeszítéseit, hogy minél jobb kapcsolatot építsen ki a környező országokkal. Nagyobb dinamizmust kell hoznia a tárgyalási folyamatba - áll a jelentésben, amely hozzáteszi, hogy több párbeszédre és kevesebb konfliktusra van szükség.

Ivica Dačić szerb házelnök szerint az EP országjelentése nem veszi reálisan figyelembe a szerbiai helyzetet és számos problematikus politikai értékelés született: „Ezt a jelentést gyakorlatilag megváltoztatták az eredeti jelentéshez képest, különféle módosításokkal, amelyek gyakorlatilag mindent tartalmaztak a benyújtott jelentésben is, amikor a képviselők bármelyikének eszébe jutott valami.”

Az EP szerbiai országjelentése Kovács Elvira, az Európai Integrációs Bizottság elnöke szerint nem objektív. Sokkal több negatív kritikát tartalmaz, mint pozitív megállapítást - magyarázta a politikus: „Kritikák érik az országot arra vonatkozóan, hogy állítólag nem igazak a járványhelyzetre vonatkozó statisztikák. Még a védőoltást illetően is bizonyos kritikák fogalmazódnak meg a szövegben, holott tudjuk, hogy arányosan, tehát ha a lakosság számát vesszük figyelembe, és a beoltottsági arányokat, Szerbia sokkal felülmúlja az EU-s tagállamokat.”

A jelentés egyebek mellett üdvözli Szerbia gazdasági mutatóit, a regionális együttműködésben való részvételt és a Pristinával folytatott párbeszédet is. A szerbiai országjelentésben arra a megállapításra jutottak, hogy a kapcsolatok normalizálása mind Belgrád, mind Pristina számára prioritás és előfeltétele az uniós csatlakozásnak.

Európai Parlament
Szerbia
Kovács Elvira
Ivica Dačić

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.