Ugrás a tartalomra

Az EU tervet készít arra, hogy miként számolja fel az orosz energiától való függését

2022.03.11
21:38
2022.03.11
21:50
Forrás
Euronews
Egyebek mellet erről is döntöttek a nem hivatalos EU-csúcson.

Az Európai Unió 2027-ig felszámolná az orosz energiahordozóktól való függését - erről döntöttek az uniós vezetők a pénteken véget ért, nem hivatalos csúcstalálkozójukon. A döntést Orbán Viktor is jóváhagyta. A magyar kormányfő sikerként értékelte azt, hogy az EU nem vet ki azonnali szankciókat az orosz gázimportra. Jelenleg a kontinens energiaellátásának 40 százalékát adja Oroszország. „A terveink szerint több beszállítót szeretnénk és átállnánk a megújuló energiára. Május közepére javaslatot teszünk majd arról, hogyan szüntessük meg 2027-re az orosz gáztól, olajtól és széntől való függőségünket” – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Az uniós vezetők támogatják Ukrajna közeledését az Európai Unióhoz, de nem lesz a gyorsított tagjelölti eljárás. „Ukrajna tagsági kérelme a nemzeti szuverenitás kifejezése, annak hogy ők szeretnének a saját sorsukról dönteni. Megnyitottuk ezt az utat Ukrajna előtt. Ők az európai család részei” – fogalmazott Ursula von der Leyen.

Az EU vezetői további 500 millió eurós katonai segítségnyújtást hagytak jóvá Ukrajnának, és ebből halálos fegyvereket kap majd Kijev. A hagyományosan semleges országok, mint Svédország is, részt vesznek Ukrajna megsegítésében – mondta Emmanuel Macron francia elnök.

Európai Unió
EU-csúcs
Orbán Viktor
Ursula von der Leyen
Emmanuel Macron

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.