Ugrás a tartalomra

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága elfogadta Priština tagfelvételi kérelmét - Dačić reagált

2023.04.24
19:52
Forrás
Tanjug
A kérelmet továbbítják a Parlament Közgyűlésének.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága elfogadta Priština tagfelvételi kérelmét, és továbbítja azt a Parlament Közgyűlésének. A rendkívüli ülésen a 46 tagállamból 33 a javaslat mellett voksolt, míg Szerbia, Magyarország, Románia, Ciprus, Spanyolország, Azerbajdzsán és Grúzia ellene szavazott – írja a Tanjug. Bosznia-Hercegovina, Görögország, Szlovákia, Moldova és Ukrajna tartózkodott.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának döntése árthat a Belgrád és Priština közötti párbeszédnek - így reagált Ivica Dačić Koszovó tagfelvételi kérelme kapcsán. A szerb külügyminiszter hangsúlyozta, szerinte ez egy olyan tett, amelyet az Európa Tanács egyszer még szégyellni fog. Dačić köszönetet mondott mindazoknak, akik a javaslat ellen szavaztak, külön kiemelte Magyarországot, amely bár elismerte Koszovó függetlenségét, most ellene szavazott.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának döntése kapcsán Donika Gervala koszovói külügyminiszter közösségi oldalán jelentette be, hogy ez egy történelmi lépés Prištinának. Hozzátette, ezzel egy fontos szakasz zárult le a teljes jogú tagság felé.

Koszovó
Ivica Dačić

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.
07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.