Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Matthias Rietschel/Pool

Az Európai Parlament rendkívüli plenáris ülése

2020-03-26
21:10
2020-03-26
21:22
Forrás
Euronews
A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések mielőbbi elfogadásáért rendkívüli plenáris ülést tartott az Európai Parlament Brüsszelben.

Az első szavazáson 687 képviselő voksolt, hogy sürgősségi eljárás keretében foglalkozzanak a koronavírus-járvány kezelését célzó javaslatokkal. Továbbá a képviselők az orvosi eszközök és áruk célba juttatása érdekében együttműködésre és a belső határok nyitva tartására szólították fel a tagállamokat.

A képviselők nagyobb fokú szolidaritást várnak a tagállamoktól a járvány kezelése során. A hosszú távú intézkedéseknek csökkenteniük kell a járvány gazdasági hatásait és a jövőben többet kell szánni kutatásra. A csütörtöki rendkívüli plenáris ülésen határozott támogatásukról biztosították a Bizottság által javasolt intézkedéseket, és nagyobb fokú szolidaritást kértek a tagállamoktól.

A Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a közös fellépés és az egységes piac fontosságát hangsúlyozva elmondta: „Amikor mindenkinek egy cél érdekében kellett volna megmozdulnunk, többen csak magukra gondoltak. De mostanra javult a helyzet. Csak az áruk és szolgáltatások szabad mozgásának fenntartásával biztosíthatjuk, hogy a szükséges készletek eljutnak a megfelelő helyre. Semmi értelme határokat emelni magunk közé. Az európaiak emlékezni fognak azokra a döntésekre, amelyeket most hozunk meg."

Európai Parlament
koronavírus
ülés

Most

12:29, Frissítve: 12:56

Hogyan védekezzünk a kánikula ellen?

Az idei év legmelegebb napja előtt állunk. Ma bőven 30 fok felett lesz a hőmérséklet. Holnap is folytatódik a kánikula, szombat este azonban markáns hidegfront érkezik, záporokkal, zivatarokkal.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.