Ugrás a tartalomra

Az Európai Unió aláírta Ukrajnával a Nyitott Égbolt szerződést

2021.10.12
12:58
Forrás
MTI
Az Európai Unió és Ukrajna megkötötte a Nyitott Égbolt szerződést Kijevben, az EU-Ukrajna csúcstalálkozó keretében.

Ukrán részről a megállapodást Denisz Smihal miniszterelnök, az unió részéről Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselő és Tomas Mencin, Szlovénia kijevi nagykövete látta el kézjegyével. Az egyezmény célja, hogy egyenlő jogokat biztosítson az ukrán és az európai légitársaságoknak, megszüntesse a kétoldalú megállapodásokba foglalt, egyes útvonalakra vonatkozó monopóliumot, megkönnyítse új útvonalak megnyitását az ukrán és az európai városok között, ezáltal csökkentve a jegyárakat.

Az aláírási ceremóniát követő sajtótájékoztatón Volodimir Zelenszkij elnök felhívta az EU vezetését és tagállamait, hogy legyenek "merészek és előremutatók", nyújtsanak európai perspektívát Ukrajnának. Az EU-Ukrajna csúcstalálkozón részt vett Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Európai Unió
Ukrajna
Josep Borrell
Denisz Smihal
Ursula von der Leyen
Charles Michel

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.