Ugrás a tartalomra

Az MNT jövő évi költségvetése, tervek, programok

2023.12.27
13:04
2023.12.27
16:28
Forrás
Pannon RTV
A 2023-as költségvetés módosítása, a 2024-es büdzsé, valamint intézmények jövő évi pénzügyi- és munkatervei - ezek is szerepelnek a Magyar Nemzeti Tanács 10. rendes ülésének napirendjén pénteken.

Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke sajtótájékoztatóján közölte, 36 ponttal foglalkoznak majd.

Több olyan program lebonyolítása zajlott 2023-ban, amire nagy igény mutatkozott Vajdaságban, ezért ezeket is beépítették a Magyar Nemzeti Tanács 2024-es évre vonatkozó költségvetésébe - mondta Fremond Árpád. Az MNT elnöke hozzátette, hiánypótló rendezvényként első alkalommal szervezték meg a Suli-Expo oktatási kiállítást szeptemberben Zentán, valamint a Vajdasági Tanyaszínház Alapítvány létrehozása is megtörtént. Az elkövetkező időszakban az MNT mindent megtesz annak érdekében, hogy ezeket az új alapítványokat, illetve rendezvényeket megfelelő mennyiségű forrással tudja támogatni. A 2024-es költségvetés 1 milliárd 411 millió dinárt tesz ki – emelte ki Fremond Árpád.

„Ebből közel 70 millió dinár lesz az, amit országos szintű támogatásként kellene megkapnia a Magyar Nemzeti Tanácsnak. Több mint 69 millió dinárról van szó. Közel 30 millió dinárt, az az több mint 29 millió dinárt a tartománytól kapunk és mintegy 12 millió dinárt az önkormányzatok fizetnek be, valamint a magyarországi pénzek, amiket támogatásként betervezünk, de maradt még a korábbi évekből, fel nem használt eszközökből is elég sok.”

Az MNT következő évi munkatervéről is döntenek. A legfontosabb dolgok között szerepel a kulturális és oktatási stratégiák elfogadása, viszont ezek nem kerülnek napirendre a pénteki ülésen.

A Magyar Nemzeti Tanács elnöke kifejtette: „A közvitákat lefolytattuk, de úgy döntöttünk, mivel elég sok észrevétel érkezett, hogy a bizottságaink megtárgyalják ezeket és olyan kulturális és oktatási stratégiát fogadnak el rögtön az év elején, amelyet 2024-től 2029-ig tudunk használni. Arra számítunk és úgy tervezzük, hogy 2024 február végéig mindenképp elfogadjuk az oktatási és kulturális stratégiánkat is.”

Tíz évvel ezelőtt kezdődött meg a szerb-magyar történelmi megbékélési folyamat. 2024-ben pedig tízéves lesz a kollektív bűnösséget kimondó jogszabály eltörlése. Erről a Magyar Nemzeti Tanács méltó módon szeretne megemlékezni a zsablyai templomon végzett felújítási munkálatok befejezésével - tette hozzá Fremond Árpád.


„Bízunk benne, hogy rögtön az év első felében teljes egészében be tudjuk fejezni a templom felújítását. A tervek szerint a templom átadására, ennek a tízéves jubileumnak - tehát a csúrogi megemlékezés előtt, valamikor október utolsó vasárnapján – egy misét és akkor szeretnénk átadni a felújított templomot. Méltóan megemlékezve a kollektív bűnösséget kimondó jogszabály eltörlésére, amelyre tíz évvel ezelőtt került sor 2014 folyamán.”

Fremond Árpád a választásokra is reagált. Elmondta, azért voltak ezek kiemelten fontosak a Magyar Nemzeti Tanács szempontjából, mert nem mindegy, hogy milyen érdekérvényesítő ereje lesz a vajdasági magyarságnak a következő időszakban Belgrádban és Újvidéken.

„Továbbra is erős tudott maradni a vajdasági magyar közösség érdekérvényesítési képessége. Látszik az, hogy összefogott a közösség és jó eredményeket tudott produkálni a Vajdasági Magyar Szövetség csapata, ami nekünk, a Magyar Nemzeti Tanácson belül nagyon fontos, hiszen csakis együttműködve, közösen tudunk ügyeket intézni az elkövetkező időszakban.”

A Magyar Nemzeti Tanács 10. rendes ülésén többek között szó lesz még tankönyvek, különböző átképzések és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatóválasztásának jóváhagyásáról is.

Magyar Nemzeti Tanács
Fremond Árpád

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.