Ugrás a tartalomra

Az oktatás volt a fő téma az MNT ülésén

2022.06.24
13:08
2022.06.24
16:17
Forrás
Pannon RTV
Egyelőre nem tudni, el kell-e halasztani a novemberre tervezett nemzeti tanácsi választásokat - erről beszélt az MNT elnöke a mai ülés bevezetőjében. Hajnal Jenő elmondta, augusztusra várható az erre vonatkozó döntés.

A Magyar Nemzeti Tanács ma tartotta 31. rendes ülését, amelyen többségében oktatási kérdéseket vitattak meg a tanácsnokok.

Az elmúlt hetekben felröppent a hír, hogy az októberben esedékes népszámlálás miatt elhalaszthatják a közvetlen nemzeti tanácsi választásokat, mivel azok kampányeseményei egybeesnének a hivatalos felméréssel. Erre reagált az MNT elnöke az ülés legelején. Hajnal Jenő elmondta, mivel a szerb kormánynak továbbra is technikai mandátuma van, a lehetőségek korlátozva vannak. Kiemelte, a nemzeti tanácsi választások kiírásának időpontjáig, tehát augusztus elejéig tudni fogják, hogy lesz-e novemberben MNT választás.

„A Magyar Nemzeti Tanács a tárgyalások folyamán mindig a tanácsok legitimitásának és megőrzéséért szállt síkra, a folyamat teljes jogszerűségét követeli meg, és amely jelen pillanatban a választások őszi időpontjának betartását jelenti.”

Az ülésen megvitatták és elfogadták a vajdasági középiskolák első osztályába beíratható tanulók létszámára vonatkozó napirendi pontot is. Kétezer férőhely van 1200 magyar ajkú diák részére. Az ellenzéki képviselők szerint nem kellene újabb szakot nyitni például a szabadkai Kosztolányi Dezső Gimnáziumban, mert az elvonja a fiatalokat a többi gimnáziumtól. Baráth Gábor Gergely, az MNT oktatási bizottságának elnöke felszólalásában nyomatékosította: egy jó beiskolázási tervről van szó.

„Néha szükségesek új szakok is, itt két új szakról beszélünk, szerintem ez mind a választási lehetőséget a gyerekeknek, illetve magát a szakok minőségét is javítja, tény, hogy kevesebb nyolcadikos van, mint ahány férőhely, de én ezt nem látom negatívumként, hiszen pont ennek az eredménye az, hogy van lehetőségük választani a gyerekeknek és nem kell nekik csak néhány szak közül választani.”

Kilenc általános iskolai és egy gimnáziumi tankönyvet hagyott jóvá a Magyar Nemzeti Tanács. Petkovics Márta, az oktatási bizottság tagja részletesen beszámolt az elmúlt időszakban elért eredményekről.

Petkovics Márta, tag, Oktatási Bizottság, MNT: „178 tankönyv készült el az elmúlt időszakban az új tanterv szerint, ebből 65 általános iskolai, 80 tankönyv pedig a középiskolai tanulók számára. Örömmel közlöm, hogy véglegesen letudjuk a teljes általános iskolai tankönyvcsomagot, ugyanis a nyolcadikos nyelvtankönyv is meg fog jelenni szeptemberre.”

Nyolc általános iskola esetében támogatta a 15 főnél kisebb létszámú elsős osztályok megnyitását a Magyar Nemzeti Tanács, többek között Nagykikindán, Újvidéken,Temerinben, Gomboson, Padén, Szajánban, Bácskertesen és Doroszlón. Az ülésen 126 napirendi pontot vitattak meg a tanácsnokok.

Augusztusra dőlhet el véglegesen, hogy novemberben megtartják-e a nemzeti tanácsi választásokat - erről beszélt a Magyar Nemzeti Tanács ülésén Hajnal Jenő. Az MNT elnöke az oktatási kérdésekről is nyilatkozott a Pannon Televíziónak.

Magyar Nemzeti Tanács
oktatás
Petkovics Márta
Hajnal Jenő
tankönyv
iskola
Baráth Gábor Gergely
Kálló Béla
Mengyán Pletikoszity Ildikó
általános iskola
középiskola

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.