Ugrás a tartalomra

Rendezvények Bácska, Bánát és Baranya Szerb Királysághoz való csatolása kapcsán

2018.11.25
12:34
2018.11.25
19:02
Forrás
Pannon RTV
Több rendezvényt is tartottak november 25-e kapcsán Újvidéken.

10 órakor megnyitották a témával kapcsolatos múzeumot, majd 11 órakor, az újvidéki Köztársaság téren felavatták Péter király szobrát. Ezen az eseményen jelen volt Aleksandar Vučić szerb államfő is.

Újvidéken Aleksandar Vučić szerb elnök és Miloš Vučević, Újvidék polgármestere felavatta I. Karađorđević Péter király szobrát Bácska, Bánság és Baranya Szerb Királysághoz csatolásának századik évfordulója alkalmából.

Szerbia tisztában van a saját erejével, és tudjuk, hogy nem vagyunk a legnagyobbak között, de Szerbiát soha senki sem tudta leigázni, és ez nem fog sikerülni azoknak sem, akik manapság ezzel próbálkoznak – mondta a szerb államfő az újvidéki szoboravatón. „Szeretettel, tüzesen és lelkesedéssel építjük Szerbiát, amely minden polgáráról ugyanolyan mértékben és egyazon mércék szerint gondoskodik, nevükre, hitükre vagy származásukra való tekintet nélkül. Harcolunk és harcolni fogunk azért a Szerbiáért, amelynek lesz bátorsága, hogy új megoldásokat találjon a régi problémákra.”

A szoboravatón felszólalt Miloš Vučević, Újvidék polgármestere is. Azt mondta, a város büszke, hogy egy ilyen emlékmű, mint I. Karađorđević Péter király szobra, került az egyik központi térre. „A szabadság felnyitja a nép szemét, hogy felismerje gyengeségeit és orvosolja azokat. A szabadság abban is segít a népnek, hogy felismerje és fejlessze erősségeit, és olyan tevékenységbe fektessen, amely erősíti szellemét és fizikumát, hogy saját erejéből, és a többi néppel együtt mozdítsa az emberiséget a Isten által számára kijelölt cél felé.”

A beszédeket követően a szerb államfő és Újvidék polgármestere leleplezték a szobrot.

Újvidéken a Szerb Nemzeti Színházban tartották meg a Vajdaság Szerbiához való csatolásának századik évfordulója alkalmából megrendezett eseménysorozat központi rendezvényét. Az eseményen Aleksandar Vučić szerb államfő, Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke, valamint Milorad Dodik, a boszniai államelnökség tagja is beszédet mondott.

A központi rendezvényen Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke elmondta: a száz évvel ezelőtti eseményeknek négy vezérelve volt: a szabadság, az egyenlőség, az egység és a haladás. „Az egyenlőség elvét megerősítették a hazánkban napjainkban is uralkodó nemzeti és kulturális különbségek összhangja. Erre az egyetértésre kiemelten büszkék vagyunk. Ez az összhang egyúttal egy paradigma is, amely modellként szolgálhat messze a határainkon kívül is. Ez egy gazdagság, amelyet gondosan és odaadóan őrizni fogunk az elkövetkező időkben is.”

November 25-e a Boszniai Szerb Köztársaság számára is jelentős dátum – mondta az eseményen Milorad Dodik, a boszniai államelnökség tagja. Hozzátette, az együttműködés Szerbia és a Boszniai Szerb Köztársaság között napjainkban történelmi csúcsponton van. „Szeretném ha az együttműködés Szerbia és a Boszniai Szerb Köztársaság között, a szerb nép között tovább erősödne. Szerbia jó úton halad, visszatér a gyökereihez. Ez a mai nap is ezt mutatja. A gazdaságilag, valamint biztonsági és védelmi szempontból is erősebb Szerbiára mindenképp büszkék vagyunk mi is, akik ott vagyunk, ahol vagyunk.”

Nagy emberek nagy dolgokat vittek végbe száz évvel ezelőtt és ennek eredményeként 1918. november 25-e a szerb nép egyik legjelentősebb történelmi dátuma lett – mondta az eseményen Aleksandar Vučić szerb államfő. „Ezen a napon, 1918. november 25-én, az Osztrák-Magyar Monarchia szétesését követően a szerb Nagy Nemzetgyűlés a bunyevácokkal és egyéb bánáti, bácskai és baranyai szlávokkal együtt kihirdette ezen területek elszakadását a magyar területektől és a Szerb Királysággal való egyesítésüket.”

A központi megemlékezésen többek között a szerb hadsereg képviselői, politikusok, diplomaták, egyházak képviselői, valamint több külföldi delegáció képviselői is részt vettek.

Vajdaság
csatolás

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.