Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Csipak Edvin

Bakondi: Nem csökken a migrációs aktivitás

2020-07-11
07:48
Forrás
MTI
Az illegális migránsok útnak indulása nem csökkent, és a következő hetekben, hónapokban további növekedés várható - hangsúlyozta Bakondi György az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

A magyar miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója elmondta, hogy az olasz és a spanyol irányban is jelentősen nőtt a migránsok aktivitása. Azt tapasztalták továbbá, hogy a Spanyolország és Marokkó közötti megállapodás óta egyre több migráns érkezik a Kanári-szigetekre és Portugáliába.

A balkáni útvonalon is rendszeresek az elfogások. Kisebb csoportokat naponta tartóztatnak fel, de a közelmúltban Észak-Macedóniában egy kamionban 200 pakisztáni és bangladesi állampolgárt találtak.

A főtanácsadó szólt arról is, hogy a migránstáborokban van koronavírus tesztelés és a fertőzésgyanús embereket karanténba tudják helyezni. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, kérdéses, hogy az érkezők hány százaléka találkozik a hatóságokkal. Akiket nem lehet tesztelni potenciális veszélyt jelentenek - szögezte le.

Kitért arra is, hogy régóta szükség lenne arra, hogy olyan új megoldásokat találjon az Európai Unió, ami hosszútávon a biztonságot szolgálja, és amely mögé az államok képesek felsorakozni. Szükség lenne egy olyan migrációs paktumra, amely rögzíti többek között a külső határok védelmét, az érkezők visszaküldését, továbbá a kibocsátó országoknak nyújtott - az útnak indulás szempontjából visszatartó erőt jelentő - pénzügyi támogatást - mondta Bakondi György.

Bakondi György
migráció

Most

Népszerű