Ugrás a tartalomra

Balkán Fórumot tartanak Budapesten

2024.03.12
19:06
2024.03.12
19:37
Forrás
Facebook
Az esemény célja, hogy ösztönözze az együttműködést és a kapcsolattartást a térségben. A szerb delegáció tagjaként Dubravka Đedović Handanović is a magyar fővárosban tartózkodik.

A bányászati és energiaügyi miniszter Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel is egyeztetett.

Szerbia és Magyarország energetikai szempontból is egyre szorosabb kapcsolatot ápol. A magyarországi gáztározókban jelenleg is 163 millió köbméter földgázt tárol Szerbia, amikor pedig szükséges, akkor ezt használni is tudja - mondta Dubravka Đedović Handanović Budapesten.

A szerb bányászati és energiaügyi miniszter Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel további fontos együttműködésről egyeztetett a Balkán Fórumon.

Dubravka Đedović Handanović, bányászati és energiaügyi miniszter, Szerbia: „Beszéltünk egy nagyon fontos projekt létrehozásáról. Ez a Szerbia és Magyarország közötti kőolajvezeték, amelynek éves kapacitása 5 millió tonna kőolaj lesz. A szerbiai szakasza 128 kilométer, a magyarországi része pedig több mint 160 kilométeres lesz. Ez egy nagyon fontos projekt Szerbia kőolajellátását illetően, hiszen jelenleg csak a JANAF vezetékre támaszkodhat. Ennek a projektnek a kiépítésével pedig csatlakozunk a Barátság kőolajvezetékre. Ennek köszönhetően Magyarország is egy alternatív ellátási útvonalat kap a JANAF vezetéken keresztül.”

A találkozót követően Szijjártó Péter Facebook-oldalán egyebek mellett azt írta, hogy döntés született arról is, hogy a két ország 2028-ra megduplázza a villamosenergia határkeresztező kapacitásait és áprilisban létrehozzák a regionális villamosenergia-tőzsdét is.

Szerbia nélkül ma nem beszélhetnénk magyar energiabiztonságról: tavaly 5,6 milliárd köbméter gáz érkezett Magyarországra Szerbián keresztül, illetve tavaly kezdte meg működését a közös magyar-szerb gázkereskedelmi vállalat is - olvasható a magyar külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán.

Balkán Fórum
Budapest
Szijjártó Péter

Most

08:18

Nyerjen lakást!

Mostanáig több mint 24,6 millió számla QR-kódját küldték be a szerbiai lakosok a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjátékra.
20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54, Frissítve: 07:52

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.