Ugrás a tartalomra
Tanjug

Barikádok az utakon Koszovóban

2022.07.31
21:34
2022.08.01
07:40
Forrás
Szerbiai RTV, Novosti
Több helyen is elzárták az utakat a Koszovóban élő szerbek. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.

Barikádot emeltek a Koszovóban élő szerbek a Priština-Raška országúton Rudare településnél. A néhány tíz ember valamivel 18 óra után zárta le az utat, így tiltakozva a prištinai vezetés azon döntése ellen, hogy éjféltől bevezetik az igazolványokra és a rendszámtáblákra vonatkozó határozatot. Kosovska Mitrovica északi részén vasárnap késő délután megszólaltak a légvédelmi szirénák, és este fél kilenc körül hallgattak el. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.

Ana Brnabić is megszólalt az ügy kapcsán. A szerb kormányfő azt mondta, hogy nem Szerbia és nem is a Koszovóban élő szerbek okozták a válságot, kizárólag Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős a kialakult helyzetért. Kurti a Balkán szégyene, akinek politikáját az erőszak és a folyamatos provokációk jellemzik - fogalmazott Brnabić.

A barikádnál a ROSU koszovói különleges rendőri alakulat tagjai is megjelentek, majd pedig a környező települések felé vonultak el. A szerbiai közmédia értesülései szerint a helyi szerb lakosság Zubin Potoknál is elzárta az utat.

Mindeközben Kosovska Mitrovica északi részén délután fél hat körül megszólaltak a légvédelmi szirénák. A helyszíni jelentések szerint a szirénák akkor szólaltak meg, amikor az emberek elkezdtek gyülekezni, hogy Rudare településhez menjenek tüntetni.

Koszovó
tüntetés

Most

16:53, Frissítve: 17:02

Holnap kezdődik a Sziget - 103 országból jönnek bulizni

Holnap kezdődik a Sziget fesztivál Magyarországon. A két legdrágább fellépő Justin Bieber és Dua Lipa, a nagyszínpados sztárelőadókra fordított költségvetés nagyságrendileg több millió euró - mondta a rendezvény főszervezője.
15:19, Frissítve: 15:26

Kézműves tábor Magyarkanizsán

Szünidei kézműves programot szervezett a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény az általános iskolás gyerekek számára, a magyar kormány támogatásával.

Népszerű