Ugrás a tartalomra

Barikádok az utakon Koszovóban

2022.07.31
21:34
2022.08.01
07:40
Forrás
Szerbiai RTV, Novosti
Több helyen is elzárták az utakat a Koszovóban élő szerbek. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.

Barikádot emeltek a Koszovóban élő szerbek a Priština-Raška országúton Rudare településnél. A néhány tíz ember valamivel 18 óra után zárta le az utat, így tiltakozva a prištinai vezetés azon döntése ellen, hogy éjféltől bevezetik az igazolványokra és a rendszámtáblákra vonatkozó határozatot. Kosovska Mitrovica északi részén vasárnap késő délután megszólaltak a légvédelmi szirénák, és este fél kilenc körül hallgattak el. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.

Ana Brnabić is megszólalt az ügy kapcsán. A szerb kormányfő azt mondta, hogy nem Szerbia és nem is a Koszovóban élő szerbek okozták a válságot, kizárólag Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős a kialakult helyzetért. Kurti a Balkán szégyene, akinek politikáját az erőszak és a folyamatos provokációk jellemzik - fogalmazott Brnabić.

A barikádnál a ROSU koszovói különleges rendőri alakulat tagjai is megjelentek, majd pedig a környező települések felé vonultak el. A szerbiai közmédia értesülései szerint a helyi szerb lakosság Zubin Potoknál is elzárta az utat.

Mindeközben Kosovska Mitrovica északi részén délután fél hat körül megszólaltak a légvédelmi szirénák. A helyszíni jelentések szerint a szirénák akkor szólaltak meg, amikor az emberek elkezdtek gyülekezni, hogy Rudare településhez menjenek tüntetni.

Koszovó
tüntetés

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.