Ugrás a tartalomra

Belgrádban egyeztetett Kásler Miklós

2018.11.23
19:58
2024.03.19
08:43
Forrás
Pannon RTV
A kultúra, a sport és az oktatás területein is számos új együttműködési lehetőség körvonalazódik Magyarország és Szerbia között – jelentette ki belgrádi látogatása során Kásler Miklós.

Az emberi erőforrások minisztere szerbiai útjának keretében először Vladan Vukosavljevićtyel, szerb kulturális és tájékoztatási miniszterrel tárgyalt, majd ezt követően Vanja Udovičićtyel, szerb ifjúsági- és sportminiszterrel és Mladen Šarčević, szerb oktatási miniszterrel is egyeztetett jövőbeli közös projektekről.

Kásler Miklóst belgrádi látogatása során először Vladan Vukosavljević, szerb kulturális és tájékoztatási miniszter fogadta, akivel a kultúra területén eddig közösen elért eredményeket értékelték, valamint jövőbeli projektekről is egyeztettek.

Kásler Miklós, emberi erőforrások minisztere, Magyarország: „A magyar örökség védelme érdekében megbeszéltük az aracsi templomegyüttes helyreállítását, ami a középkori magyar egyházi építészet rendkívüli értéke. Abban maradtunk, hogy megőrzi a rekonstrukció során az épületegyüttes a szakrális jellegét, de a modern kor lehetőségeit kihasználva turisztikai központtá is alakítjuk.”

Vanja Udovičić, szerb ifjúsági- és sportminiszter szintén fogadta Kásler Miklóst. Magyarország emberi erőforrások minisztere a találkozót követően elmondta, a szerb sportminiszter konkrét együttműködést szeretne az ifjúsági területeken, valamint az élsportok területén is. Emellett Szerbia jövőre több stadion felújítását és kiépítését tervezi és ezen a téren is szeretnének a magyar tapasztalatokra is támaszkodni. Kásler Miklós később Mladen Šarčevićtyel, szerb oktatási miniszterrel is tárgyalt többek között a felsőoktatás területén közösen megvalósítható projektekről.

Kásler Miklós, emberi erőforrások minisztere, Magyarország: „A további lehetőségek közül az orvostudományi kutatások és a műszaki tudományos kutatások is szóba kerültek. Szakértői csoportok fogják ezeket pontosítani. Támogatást kértem az újvidéki magyar nyelvű pedagógus képzés önálló jogi személlyé való elismerésére. Ezt miniszter Úr megígérte. Ugyancsak támogatja a szabadkai magyar nyelvű felsőoktatást.”

Kásler Miklós elmondta: a magyar kormány határozott célkitűzése, hogy a sport, a kultúra és az oktatás területein is a Balkán felé megerősítse a kapcsolatait. Hozzátette: belgrádi útja is elsősorban ezen célokat szolgálja.

Kásler Miklós
Belgrád

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.