Ugrás a tartalomra

A belgrádi szervezet ékköve a Vajdasági Magyar Szövetségnek

2021.12.09
11:32
2021.12.10
16:01
Forrás
Pannon RTV
Fennállásának 10-ik évfordulóját ünnepelte a Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi szervezete.

A jubileum alkalmából a szerb fővárosban megtartott ünnepi fogadáson részt vett Pásztor István, a VMSZ elnöke, dr. Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke és Vladimir Orlić, a Szerb Haladó Párt alelnöke, valamint köztársasági, tartományi és helyi tisztségviselők is jelen voltak.

2011-ben a Vajdasági Magyar Szövetség 11 alapító taggal helyi szervezetként kezdett el működni Belgrádban. Az elmúlt 10 év során sikerült további 8 helyi szervezetet elindítaniuk. Tagságuk ez idő alatt a szerb fővárosban meghaladta az 500 főt.

Nebojša Marjanović, belgrádi elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Az egyik cél, amit prioritásként kezelünk, egy kétnyelvű, szerb-magyar osztály elindítása az egyik városi óvodában. November 3-án egyebek között erről is beszélgettem Goran Vesićtyel, Belgrád alpolgármesterével. Meglátjuk, milyen jogi keretek kellenek ehhez, de mindenféleképp kiharcoljuk.”

A szervezet 2018 óta a városvezetés részét is képezi. Az elmúlt hetekben benyújtottak egy kezdeményezést, melynek eredményeként 3 belgrádi utca is magyar vonatkozású nevet kap. A jubileumi évforduló megünneplésén Vladimir Orlić, a Szerb Haladó Párt alelnöke azt mondta, a VMSZ-szel való együttműködés köztársasági, tartományi és önkormányzati szinteken is kiemelkedően eredményes.

Vladimir Orlić, alelnök, Szerb Haladó Párt: „Mi közösen végrehajtottuk a politikát, amit Aleksandar Vučić köztársasági elnök előrevetített, és amit sokan támogatnak az országunkban. Amire külön büszkék vagyunk az az, hogy ez az együttműködés a szerb és a magyar nép, illetve a szerb és a magyar állam kapcsolattörténetének legnagyobb és legfontosabb lapjainak megírásához vezetett.”

A VMSZ belgrádi szervezete az elmúlt 10 évben több mint 200 politikai, társadalmi és kulturális rendezvényt szervezett a szerb fővárosban, elsősorban azzal a céllal, hogy erősítsék a szerb-magyar baráti kapcsolatokat.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Az, ami a belgrádiaknak sikerült, az, amit a VMSZ-nek Belgrádban sikerült, mindenféleképpen elismerésre méltó eredmény, és az egyik fontos teljesítménye, ha úgy tetszik ékköve a Vajdasági Magyar Szövetségnek. Emellett azt kell mondjam, hogy ez nem az ablakon bedobott eredmény. Ez kőkemény munkának az eredménye, aminek egyik fő jellemvonása a normalitás. Mi mindig a normalitás hangján beszéltünk a parlamenttől kezdve mindenhol máshol, és ez nemcsak az itteni magyarokat, hanem az itteni nem magyarokat is vonzotta.”

Az ünnepi fogadáson elismeréseket osztottak ki azoknak a személyeknek, akik tevékenységükkel nagy mértékben hozzájárultak a VMSZ belgrádi szervezetének sikeres működéséhez.     

A Közügyekben hosszabb összeállítást láthatnak az eseményről.

Vajdasági Magyar Szövetség
VMSZ
Pásztor István
Belgrád
Pásztor Bálint
Dr. Pásztor Bálint
Nebojša Marjanović
Vladimir Orlić
SZHP
Szerb Haladó Párt

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.