Ugrás a tartalomra

Betartják a tűzszünet Idlíbben a szembenálló felek

2020.03.06
22:00
2020.03.08
08:28
Forrás
MTI
Tartják magukat a szembenálló felek az éjfélkor életbe lépett tűzszünethez a Szíria északnyugati részén, az Idlíb tartományban létrehozott feszültségcsökkentési övezetekben.

Ezzel egybehangzóan a török Anadolu és a szíriai SANA hírügynökség is azt jelentette, hogy az idlíbi fegyvernyugvást egyelőre nem sértették meg.

A tűzszünetről Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök egy több mint hatórás tárgyalást követően állapodott meg csütörtökön Moszkvában. Az idlíbi rendezésről 2018-ban Szocsiban elért memorandum kiegészítő jegyzőkönyvének elnevezett, a két ország védelmi minisztere, Szergej Sojgu és Hulusi Akar által aláírt egyezség értelmében a tűzszünet nyomán a felek egy 12 kilométer széles biztonsági folyosót nyitnak a Latakia és Aleppó közötti M4-es autópálya mentén, amelyet március 15-től orosz-török közös őrjáratok felügyelnek majd.

Az úttól északra és délre 6-6 kilométerre kiterjedő folyosó konkrét paramétereit a két ország védelmi minisztériuma hét napon belül fogja meghatározni.

A kiegészítő jegyzőkönyv értelmében egyébként Idlíbben Törökország és Oroszország közösen fogja megsemmisíteni az ENSZ Biztonsági Tanácsa által terroristaként elismert szervezeteket. A felek egyetértettek abban, hogy a szíriai konfliktust csakis maguknak a szíriaiaknak, politikai eszközökkel kell rendezniük, az ENSZ BT 2254-es határozatával összhangban. Egyetértés volt közöttük a dokumentum szerint Szíria szuverenitásának és területi épségének, valamint a humanitárius helyzet javításának és a menekültek hazatelepülésének kérdésében is.

Idlíb
Törökország
Oroszország
Szíria
Vlagyimir Putyin
tűzszünet
Recep Tayyip Erdogan

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.