Ugrás a tartalomra

Bevezették a hadiállapotot Ukrajna 10 megyéjében

2018.11.28
08:25
2018.11.28
16:44
Forrás
Pannon RTV
Ennek oka, hogy a Krím-félsziget közelében fekvő Kercsi-szorosban vasárnap tüzet nyitottak orosz hadihajók ukrán hajókra, majd hármat feltartóztattak, 24 fős legénységüket pedig foglyul ejtették.

Petro Porosenko ukrán elnök ma aláírta a hadiállapot bevezetéséről szóló jogszabályt - közölte az elnöki szóvivő a Twitteren. Az elnöki rendeletet megerősítő törvényt a parlament hétfő este szavazta meg.

Az előterjesztést 276 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban. A hétfői rendeletben az áll, hogy a hadiállapot 30 napig, azaz december 26-án 14 óráig tart. A jogi szakértők szerint a hadiállapot csak azután léphet életbe, hogy az elnöki rendeletet megerősítő jogszabály megjelenik a hivatalos közlönyben. Ez várhatóan csütörtökön történik meg.

Az ukrán parlament döntése a vasárnapi incidenst követte, amikor az orosz parti őrség fegyvereket is bevetve három ukrán katonai hajót vett őrizetbe az Azovi-tenger és a Fekete-tenger között lévő Kercsi-szorosnál. A konfliktusban legalább három ukrán katona könnyebben megsérült. Egy vontatóhajót és a két, kis méretű rakétahordozót orosz kikötőbe szállították.

Az ukrán elnök Porosenko az NBC-nek adott interjújában a Kercsi-szorosnál történt incidens kapcsán elmondta, az ukrán hajók elleni orosz támadást Ukrajna katonai agressziónak tekinti. Hozzátette, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter biztosította őt afelől, hogy Washington teljes támogatást - beleértve a katonait is - nyújt Ukrajnának az orosz agresszióval szemben.

Provokációt hajtott végre a kijevi vezetés a Fekete-tengeren az ukrán elnökválasztás küszöbén, hogy növelje Petro Porosenko államfő támogatottságát - így kommentálta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kercsi incidenst. Reményét fejezete, hogy a G-20-as csoport hétvégi argentínai csúcsértekezletén módja lesz találkozni amerikai hivatali partnerével Donald Trumpal, hogy tárgyaljon vele.

Ukrajna
hadiállapot
Petro Porosenko

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.