Ugrás a tartalomra

Börtönbe kerülhet Boris Johnson, ha kitart a Brexit mellett

2019.09.08
07:56
2019.09.08
09:04
Forrás
HVG.hu
Törvény írja elő a Brexit halasztását, a kormányfő viszont inkább beledöglik, akkor is kilépteti országát az Európai Unióból.

Több brit képviselő – köztük a pártból kizárt konzervatívok is – jogi lépéseket tesznek, ha a brit miniszterelnök nem kér halasztást a Brexitre.

A londoni parlament alsóháza szerda este fogadta el azt a törvényt, amely meggátolja, hogy az Egyesült Királyság október 31-én megállapodás nélkül kilépjen az Európai Unióból. Az ellenzéki Munkáspárt soraiban ülő benyújtója, Hillary Benn után Benn-törvényként emlegetett passzus no deal esetén azt írja elő a kormánynak, hogy 2020. január végéig kérjen halasztást az EU-tól. A törvény már a felsőházon is átment, és már csak a királynő beleegyezésére vár.

Boris Johnson ehhez képest úgy fogalmazott, inkább beledöglik, de akkor is kilép október 31-én.

Több képviselő ezért felállított egy jogi csapatot, akik bíróságra mennek, ha Johnson nem teljesíti a törvényben előírtakat. A szakértők arra is figyelmeztették a kormányfőt, hogy ellenkező esetben börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.

Londonban eközben a parlament épülete előtt összecsaptak a rendőrökkel a Brexitet támogató tüntetők. A BBC beszámolója szerint többen is fém barikádokkal dobálták meg a rendőröket, és megpróbálták áttörni a kordont.

Boris Johnson
Nagy-Britannia
tory
Brexit
halasztás
börtönbüntetés
Alkotmánybíróság

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.