Ugrás a tartalomra

Bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztosnak jelölték Trócsányi Lászlót

2019.09.10
14:38
2024.03.19
08:48
Forrás
MTI
Az Európai Bizottság megválasztott elnöke bemutatta a novemberben hivatalba lépő testület tervezett összetételét.

Az új testületben nyolc alelnök lesz, közülük a három ügyvezető-alelnök kettős funkciót lát majd el, egyrészt felelősek lesznek a meghirdetett munkaprogramban szereplő három kulcstéma valamelyikéért, másrészt biztosi feladatokat is betöltenek.

A holland Frans Timmermans, a dán Margrethe Vestager és a lett Valdis Dombrovskis is úgynevezett ügyvezető-alelnök lesz a novemberben hivatalba lépő Európai Bizottságban – jelentette be Ursula von der Leyen megválasztott elnök kedden Brüsszelben. Timmermans koordinálja majd az európai zöld megállapodással kapcsolatos munkát, ő lesz felelős a klímapolitikáért is. Vestager koordinálja majd a digitális kornak megfelelő Európa programját, és egyúttal továbbra is betölti majd a versenyjogi biztosi posztot. Dombrovskis koordinálja majd az emberközpontú gazdasággal kapcsolatos tevékenységeket, és egyszersmind ő lesz a pénzügyi szolgáltatásokért felelős biztos.

Ursula von der Leyen a bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős tárcát Trócsányi Lászlónak, a fideszes EP-képviselőnek szánja. A bővítési biztos posztját jelenleg az osztrák Johannes Hahn tölti be, feladatait novembertől veheti át Trócsányi László, Magyarország volt igazságügy-minisztere, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője. A bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztosi poszt az egyik legfontosabb az Európai Bizottságban.

Magyarországnak jelenleg is a kiemelt céljai közé tartozik a Nyugat-Balkán európai uniós integrációja – emelte ki Deli Andor, a Fidesz-KDNP vajdasági magyar származású EP-képviselője: „Az a tény, hogy Magyarországról érkezik a jelölt, az a tény, hogy amit Magyarország képvisel a bővítés tekintetében, az, hogy egy rendkívül dinamikus bővítésben érdekelt Magyarország, mint a régióhoz legközelebb álló ország, bizakodásra ad okot. Trócsányi László a magyar kormánynak tagja volt az európai parlamenti képviselői mandátuma megszerzéséig. Annak a kormánynak az aktív tagja volt, amelynek az egyik fő külpolitikai célkitűzése éppen a mi régiónknak, illetve a nyugat-balkáni régiónak az uniós közelítése volt.”

bővítés
szomszédságpolitika
biztos
Európai Unió
Ursula von der Leyen
Trócsányi László
Deli Andor

Most

17:13, Frissítve: 17:34

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.