Ugrás a tartalomra
pixabay/tumisu

Brexit: Eddig több mint 900 ezer külföldi uniós állampolgár kért tartós letelepedési engedélyt Angliában

2019-07-18
21:47
2019-07-18
21:52
Forrás
MTI
A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett friss adatai szerint csaknem 28 ezer magyar is kérelmezte a letelepedett státust.

A brit kormány döntése alapján ugyanis azok a külföldi EU-polgárok, akik törvényesen és életvitelszerűen Nagy-Britanniában laknak, a brit EU-tagság megszűnése után is maradhatnak az országban, de meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért kell folyamodniuk a brit belügyminisztériumhoz. A külföldi EU-állampolgároknak 2020. december 31-éig van idejük tartós nagy-britanniai letelepedésük engedélyeztetésére - nyilatkozta Sajid Javid belügyminiszter.

A brit kormány 3,75 millió fontos költségvetéssel országos kampányt indított, arra biztatva a külföldi EU-állampolgárokat, hogy maradjanak Nagy-Britanniában és folyamodjanak a letelepedett státusért. A belügyi tárca kimutatása szerint a hatóságok az eddig feldolgozott 805 500 kérelem csaknem mindegyikét kedvezően bírálták el, a folyamodványok alig 0,3 százalékát nem hagyták jóvá.

A kérelmezők élén a lengyelek és a románok állnak 154 ezer, illetve 125 ezer letelepedési folyamodvánnyal. A nagy tagországok állampolgárai közül az olaszok 106 100, a portugálok 80 900, spanyolok 60 700, a franciák 36 500, a németek 29 700 folyamodványt nyújtottak be. A belügyminisztérium statisztikája szerint a magyarok a középmezőnyben járnak 27 800 letelepedési kérelemmel. A közép- és kelet-európai EU-tagországok állampolgárai közül a szlovénok nyújtották be a legkevesebb kérvényt: július elejéig 900 szlovén állampolgár folyamodott letelepedett státusért.

Brexit
Anglia
Nagy-Btitannia
Európai Unió
kiválás
letelepedési engedély

Most

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.