Ugrás a tartalomra

Brnabić: Kész vagyok lemondani, mert szerintem ez a megoldás

2023.06.07
20:21
2023.06.07
21:03
Forrás
Pannon RTV
Új biztonsági intézkedéseket jelentett be a szerb kormányfő. Ana Brnabić öt csoportba osztotta a tervezett változásokat, melyeket a májusi vérengzések tettek indokolttá.

Az első a lefegyverzés, melynek keretében a május eleji mészárlások óta szigorúbban ellenőrzik a fegyvertartást, és felülvizsgálták a lőterek működését is. Az intézkedések a következő hónapokban is folytatódnak. A fegyvertartási törvény szigorítását is előkészítették, hogy csökkentsék a fegyverrel rendelkezők számát. A tervek szerint június végéig meghosszabbítják a fegyverátadási akciót, melynek keretében eddig 62 801 lőfegyvert adtak át az emberek.

A második intézkedés szerint további 1 200 rendőrt alkalmaznak az iskolák védelmére.

A harmadik intézkedés a büntető törvénykönyv módosítása, melynek előkészítése szintén megtörtént.

A diákok mentális egészségére a májusi történtek óta fokozottan figyelnek a pedagógusok, pszichológusok és más szakemberek - ez a munka jelenti a negyedik csoportot.

Az utolsó intézkedéscsokor az iskolai erőszak elkerülését célozza, legyen szó kortárs erőszakról, vagy a bántalmazás bármely formájáról.

A május eleji tömeges mészárlások politikai színezetet kaptak - tette hozzá a miniszterelnök. Mint fogalmazott, az ellenzék kihasználta a történteket, és tüntetéseket szervezett ahelyett, hogy a közös intézkedésekről, fellépésekről és a közösen alakított jövőről beszéltek volna a kormánnyal. Az ellenzéki tüntetések követeléseit indokolatlannak nevezte, mint fogalmazott, a valóságshow-kat korábban az ellenzékiek is támogatták, és hasznot húztak belőlük.

Emlékeztetett: az oktatási miniszter önként távozott a posztjáról, a belügyminiszter lemondását ugyanakkor nem tartja indokoltnak.

Azt is kiemelte, hogy Aleksandar Vučić-tyal együtt hiába várták az ellenzék tagjait egyeztetésre, senki nem jelentkezett. Hozzátette, bármikor kész lemondani, mert szerinte a választások kiírása lehet a helyzet megoldása.

A kormányfő Aleksandar Vučić-tyal közösen tartott ma este sajtótájékoztatót. Brnabić bevezetőjét követően az államfő közbér- és nyugdíjemelést jelentett be, valamint több egyéb támogatásról is tájékoztatta az ország állampolgárait.

Ana Brnabić
iskolai lövöldözés
kormány
ellenzék

Most

13:57, Frissítve: 14:32

Fülemülék éjszakája Topolyán

Topolyán egy kellemes esti séta mellett ismerkedhettek meg az érdeklődők a környezetünkben élő madarak, kiváltképp a fülemüle hímek énekével.
13:30, Frissítve: 13:52

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.