Ugrás a tartalomra

A család a biztonság záloga - V. Demográfiai Csúcs Budapesten

2023.09.14
19:56
2023.11.19
11:58
Forrás
Pannon RTV
Többek között Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, továbbá Szerbia családügyi és demográfiai minisztere is jelen van az eseményen.

A családpártiság legyen nemzeti minimum! - hangsúlyozta Novák Katalin, magyar köztársasági elnök a Budapesti Demográfiai Csúcs nyitónapján a Szépművészeti Múzeumban. A magyar államfő kiemelte, a családok képesek megharcolni a jövőjükért ha az veszélyben van. Most pedig veszélyben van, jelenleg a fejlett világba beköszöntött demográfiai tél és most pedig ez jégkorszakba fordul. Ha nincs gyermek nincs jövő - tette hozzá a magyar államfő. Novák Katalin az 1848-as forradalom és szabadságharc mintájára 12 pontból álló kiáltványt fogalmazott meg arról, hogy mit kívánnak a magyar családok.

Novák Katalin, államfő, Magyarország: „Ma a családok szabadságharcát vívjuk. Nem kérdés, hogy nekünk is a családok zászlaja alatt a helyünk. Külföldről érkezett magas rangú barátaink, szövetségeseink, az elismert tudósok jelenléte azzal a reménnyel tölt el minket, hogy nem vagyunk egyedül. A családbarát szövetség kiterjed az egész világra. Személyesen számítok mindannyiukra, a közös szabadságharchoz ajánljuk szövetségünket. Isten éltesse a családokat! Köszönöm, hogy meghallgattak.”

Rumen Radev is felszólalt az eseményen. A bolgár elnök hangsúlyozta: a jövő egyre jobban attól függ, hogy milyen a demográfiánk. Bulgária elnöke rámutatott, hogy jelenleg világszerte két egymással szemben álló folyamat megy végbe: az egyik oldalon demográfiai fellendülés van, óriási születési számokkal, a fejlett országokban viszont csökken a születési szám.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szerint hazája szempontjából kulcsfontosságú kérdések kerültek napirendre, ezek pedig a család és a demográfia.
Kiemelte: a cél, egy lényeges kulturális változás elindítása a családok területén. „Egy olyan korszakban élünk, amikor minden, ami meghatároz bennünket támadás alatt van. Miért? És miért veszélyes ez? Veszélyes az identitásunkra, a nemzeti identitásunkra, a családról alkotott képünkre, a vallási meggyőződésünkre, mindenre, ami emlékeztet bennünket a jogainkra, a képességünkre, hogy megvédjük ezeket a jogainkat. Ez az identitás nélkül csak számok vagyunk. Tudat nélküli számok. Eszközök azok kezében, akik eszközként akarnak használni bennünket.”

Magyarország a családok melletti kiállás egyik erős bástyája a világban – mondta beszédében Orbán Viktor a nyitónapon. A magyar kormányfő beszédében hangsúlyozta: a családpolitika első szakasza lezárult, indulhat a második fázis. Akiket az eddigi eszközökkel el tudtak érni, azokat már megszólították, most azon gondolkodnak, azon dolgoznak, hogy miként fejlesszék tovább a családpolitikát.
Orbán a magyar demográfiai öt céljáról beszélt. „Az első, hogy a gyerekvállalás legyen előny. A második, hogy segítsük az otthonteremtést. A harmadik, hogy a családpolitikát az édesanyákra kell alapozni. Negyedik, hogy az egész ország működését családbaráttá kell változtatni és végül, hogy a jog eszközeivel is védeni kell a családokat. Ha ezen a szemüvegen keresztül nézem az elmúlt éveket, akkor azt látom, hogy 2010 – óta a gyermekes családok egy főre jutó jövedelme megduplázódott, a többgyermekes családok egy főre jutó jövedelme pedig a háromszorosára nőtt. Magyarországon nem csak az öröm mértéke növekszik a gyermekek számával hanem az emberek éves jövedelme is.”

Pénteken Darija Kisić, szerb családügyi és demográfiai miniszter részt vesz egy panelbeszélgetésen, amelyen négy kontinens miniszterei folytatnak eszmecserét. A panel házigazdái Csák János magyar családügyért is felelős kulturális és innovációs miniszter, valamint Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár.

demográfiai csúcs
Budapest
Novák Katalin
Giorgia Meloni
Rumen Radev
Darija Kisić
Orbán Viktor

Most

18:48

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
16:29, Frissítve: 17:15

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya, Zenta község területén ma, Szabadkán és több önkormányzatban vasárnap, a szórványban pedig szükség esetén hétfőn és kedden gyűjtik az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogatói aláírásokat.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.