Ugrás a tartalomra

Csubela Ferencre, a VMSZ első elnökére emlékeztek Bácskossuthfalván

2022.11.27
18:37
2022.11.27
19:59
Forrás
Pannon RTV
Koszorúzással emlékeztek Csubela Ferencre, a Vajdasági Magyar Szövetség első elnökére halálának 27. évfordulóján Bácskossuthfalván.

A politikai vezető egyéniségét és tetteit méltatták, személyiségét, harciasságát, bátorságot adó erejét. Az emlékezés virágait Kiss Antal református esperes sírján is elhelyezték.

Radnóti Miklós: Sem emlék, sem varázslat c. versének sorai hangoztak el Csubela Ferenc sírjánál, a bácskossuthfalvi temetőben. Pál Károly, a VMSZ alapító tagja, Csubela Ferenc kortársa emlékezett a Vajdasági Magyar Szövetség első elnökéről, aki az egykori Jugoszlávia területén kitört háború idején bátran kiállt a vajdasági kényszerbesorozások ellen.

Pál Károly, alapító tag, VMSZ: „Bátor ember volt, aki a közösséget maga mögé tudta állítani, példamutató volt, úgy mint képviselő, mint a Vajdasági Magyar Szövetség első elnöke, úgy mint ember, úgy érzem, ha ő most itt lenne közöttünk és látná, hogy hogy élünk mi itt, akkor alapvetően elégedett lenne, amit ő annak idején elgondolt, elkezdett, abból sok minden megvalósult.”

Csubela Ferenc tragikus körülmények között, autóbalesetben hunyt el 1995. november 27-én. Csupán másfél évig volt a VMSZ elnöke, ugyanakkor megfogalmazta az akkori munkatársaival azt a programot, amelynek a megvalósításán dolgozik a párt 27 éve - mondta dr. Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke.

Dr. Pásztor Bálint, alelnök, VMSZ: „Azt gondolom, hogy sok minden megvalósult, és büszke lenne arra, amit lát, hiszen a történelmi megbékélés terén, a szerb-magyar kapcsolatok terén, az autonómiatörekvések megvalósítására vonatkozóan, a gazdasági megkapaszkodás ügyében azért sikerült eredményeket elérni az elmúlt években. Ugyanakkor bátorságból, tenni akarásból, a közösség szolgálatából példát mutatott.”

Csubela Ferenc hozzátartozói, valamint a VMSZ vezetősége, községi, helyi képviselői helyezték el a kegyelet virágait sírjánál. Az esemény résztvevői Kiss Antal református esperes nyughelyénél is főt hajtottak, aki 55 évig szolgált a településen, és bár más téren, de ugyanazokért az értékekért állt ki bátran, mint Csubela Ferenc.

A tragikus körülmények között elhunyt politikus egykori munkahelyénél, a bácskossuthfalvi Otthon értelmi fogyatékosokat gondozó intézet Karcag utcai épületének falán elhelyezett emléktáblánál a VMSZ helyi szervezete, a helyi közösség és a tűzoltó Egyesület képviselői hajtottak főt és koszorúztak. Csubela Ferenc nem csak, mint politikus volt jelentős a település életében, több szempontból is sokat köszönhet neki a közösség - fejtette ki Papp László, a helyi közösség tanácselnöke.

Papp László, elnök, Bácskossuthfalva HK: „Ő nem csak politikus volt, sakkozó, a sakkozóklub vezetője is volt, sportolt is, a kispályás labdarúgó tornának a megalapítója volt itt Bácskossuthfalván, tehát mi rá így is emlékezünk, monográfus is volt, helytörténettel is foglalkozott, tehát egy jószívű, mindenkin segítő embertípust kell, hogy megismerjünk, nem csak a politikust, ahogy a nagyközönség ismeri. Az emléktábla Csubela Ferenc halálának 25 éves évfordulójára került ide, azért került ide, mert Csubela Ferencnek itt volt a munkahelye, tehát ő az Otthon igazgatójaként dolgozott hosszú éveken keresztül, vezette ezt a közösséget.”

Csubela Ferenc
VMSZ
Bácskossuthfala

Most

12:11, Frissítve: 12:22

Zenés könyvbemutató Magyarkanizsán

Közelít valaki címmel tartotta meg zenés könyvbemutatóját Vári Fábián László Kossuth-díjas kárpátaljai költő Magyarkanizsán a Regionális Kreatív Műhely próbatermében.
10:08

A kaland itt kezdődik!

Ezzel a jelmondattal zajlik Belgrádban a Nemzetközi Turisztikai Vásár. A február 22-e és 25-e között megrendezett eseményen közel 30 ország képviselteti magát. A vásár idei partnerországa Görögország.

Népszerű