Ugrás a tartalomra

Csúcsjelölti tévévita - ma este

2019.05.15
13:48
2024.03.19
08:46
Forrás
Pannon RTV
Az európai pártok csúcsjelöltjeinek nagyszabású tévévitáját tartják Brüsszelben. A politikai show-t az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége rendezi, helyszíne az Európai Parlament plenáris ülésterme.

Az esemény 21 órakor kezdődik, és nagyjából 30 országban lesz követhető. Azok a politikusok vitáznak egymással, akiket pártjuk az Európai Bizottság elnöki posztjára javasol. Hatan feszülnek majd egymásnak, közülük a két favorit, Manfred Weber, az Európai Néppárt, és Frans Timmermans, a szocialisták jelöltje.

A fő témák: "Az én Európám: hogyan néz ki?", "Környezetvédelem", valamint "Értékeink és a világ". A Bizottságot az európai parlamenti választást követően alakítják meg, az elnök megválasztásánál pedig figyelembe veszik a választók akaratát is.

A nyitóbeszédek sorrendjét sorshúzással döntötték el, a jelöltek az alábbi sorrendben szólalnak fel: Nico Cué (Európai Baloldal), Ska Keller (Európai Zöldek Pártja), Jan Zahradil (Konzervatívok és Reformerek Európai Szövetsége), Margrethe Vestager (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért), Manfred Weber (Európai Néppárt), Frans Timmermans (Európai Szocialisták Pártja).

A vitát három, a Eurovision által kiválasztott újságíró vezeti, és 24 nyelven (köztük jeltolmácsolással) lesz elérhető.

csúcsjelölt
Brüsszel
politikai show

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.