Ugrás a tartalomra

Dačić: Elfogadhatatlan a kettős szuverenitás Koszovó esetében

2019.04.19
10:00
2024.03.19
08:50
Forrás
Szerbiai RTV
Erről beszélt a Szerbiai Rádió és Televízió reggeli műsorában Ivica Dačić.

A szerb külügyminiszter arra a sajtóhírre reagált, miszerint a berlini találkozón valójában egy olyan megoldást taglalnának a felek, amely tulajdonképpen kettős kormányzati rendszer létrehozását javasolja Koszovó területén. Ez azt jelenti, hogy Koszovó megkaphatná területi integritását, ám Szerbia rendelkezne az északi területek, kegyhelyek és más, a szerb identitáshoz köthető emlékhelyek felett.

Április 29-én Berlinben Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök tárgyalófelei szerb oldalról Aleksandar Vučić államfő és Ana Brnabić kormányfő, Koszovó képviseletében Hashim Thaçi elnök és Ramush Haradinaj kormányfő lesznek, de részt vesz a találkozón Albánia elnöke és kormányfője, valamint a szlovén és a horvát államvezetés is.

Ivica Dačić, külügyminiszter, Szerbia: „Geopolitikai játszmák zajlanak. Nem Oroszországgal és Kínával, inkább a nyugati világon belül. Ez is ennek a része. Ezen a találkozón az Amerikai Egyesült Államok nem vesz részt. Szóval, szerintem nem várható semmilyen megoldási javaslat Berlinben. Inkább csak nőni fog a nyomásgyakorlás Belgrádra és Pristinára, hogy folytassuk a párbeszédet.”

Koszovó
Berlin
Ivica Dačić

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.