Ugrás a tartalomra
Szijjártó Péter Kárpátalján
MTI/Nemes János

Diplomáciai vitát indított Szijjártó Péter látogatása Ukrajnában

2019-07-16
22:13
2019-07-16
22:25
Forrás
MTI
A kijevi külügyminisztérium az ukrán hatóságokhoz fordult azzal a kéréssel, hogy adjanak jogi értékelést a magyar külgazdasági és külügyminiszter kárpátaljai látogatásával kapcsolatban.

A közleményében a minisztérium kitért arra, hogy előzetes ajánlását figyelmen kívül hagyva Szijjártó Péter kedden Beregszászon számos nyilvános rendezvényen vett részt. A kijevi magyar nagykövetségtől kapott hivatalos diplomáciai jegyzék szerint a magyar külügyminisztert Brenzovics László ukrán parlamenti képviselő hívta meg, aki jelöltként indul a vasárnap Ukrajnában sorra kerülő előrehozott parlamenti választáson. A tárca rámutatott arra, hogy az ukrajnai parlamenti választásokról szóló törvény szerint tilos a választási kampányban részt vennie külföldieknek és hontalan személyeknek, beleértve olyan nyilvános rendezvényeket, amelyek célja valamely párt vagy a választásokon induló jelölt támogatása. A diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény pedig előírja, hogy a diplomáciai kiváltságokat és mentességeket élvezők kötelesek tiszteletben tartani a fogadó állam törvényeit és szabályait, és nem avatkozhatnak be annak belügyeibe - fűzte hozzá az ukrán minisztérium.

Szijjártó Péter Kárpátalján

Szijjártó Péter egyébként a kárpátaljai magyar szervezetek vezetővel találkozott Beregszászon. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartott megbeszélést követően a magyar külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország abban érdekelt, hogy Ukrajna erős, stabil és demokratikus ország legyen, mert ennek jó hatása lesz a magyar-ukrán kapcsolatokra és a kárpátaljai magyar közösség életére is. „Őszintén reméljük - márpedig a reménykedés nem beavatkozás a belügyekbe -, hogy Kijevben olyan parlamenti erőviszonyok jönnek létre, amelyek lehetővé teszik majd a két ország kapcsolatainak jelentős javítását” - tette hozzá. Kiemelte: Magyarország azt szeretné, ha az ukrán hatalom úgy tekintene a kárpátaljai magyarságra, mint erőforrásra, amely Ukrajnát erősíti, és elősegíti a magyar-ukrán kapcsolatok rendezését.

Szijjártó Péter
Ukrajna
Kárpátalja
vita

Most

22:11

Nincs idő meghalni – A 25. James Bond-film

A film részleteit és az azzal kapcsolatos információkat folyamatosan csöpögtetik nekünk a készítők. A szereplőgárdával nagyjából hónapok óta tisztában vagyunk, de a film címe még csak most derült ki.

Népszerű