Ugrás a tartalomra
Szerbiai RTV

Dr. Pásztor Bálint: Növekedjen a magyar bírák és ügyészek aránya a szerbiai igazságügyben

2023.02.04
16:09
2023.02.04
17:10
Forrás
Pannon RTV
Az igazságügyi rendszer működését szabályozó törvényjavaslatokról tárgyal a parlament.

Erre azért van szükség, mert tavaly február 9-én hirdette ki a képviselőház az alkotmánymódosítást, amelyre a népszavazást követően került sor. Az alkotmánymódosítást követően egyéves átmeneti időszak következett, amely alatt összhangba kellett hozni a törvényeket a módosított alaptörvénnyel. Ez a határidő hamarosan lejár, így a parlamentnek mindenképpen módosítania kell a vonatkozó jogszabályokat. Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetője a Pannon RTV-nek elmondta: több törvényt is módosítani kell, de a legfontosabb a bírákról szóló, az államügyészekről szóló, a bírói és az államügyészi főtanácsról szóló, valamint a bíróságok szervezéséről szóló törvény.

Dr. Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető, VMSZ: „Két módon is érinti a vajdasági magyarságot. Egyrészt minden szerbiai állampolgárt érint, hiszen a bírákat ezentúl nem parlament fogja megválasztani, hanem a bírói főtanács, ez az európai uniós csatlakozás szempontjából egy fontos kívánalom volt, ezért módosult az alkotmány is. Tehát ennek elvileg, sok más szempont mellett, természetesen, de hozzá kellene járulnia ahhoz, hogy egy picit felgyorsuljon az uniós csatlakozása is az országnak. Másrészt pedig olyan szempontból érinti a vajdasági magyarságot, hogy tartalmaz olyan megoldásokat ez a törvénycsomag, amely azt kell, hogy eredményezze, hogy növekedjen a magyar és más kisebbségi bírák és ügyészek aránya a szerbiai igazságügyben.”

Dr. Pásztor Bálint
igazságügy

Most

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.