Ugrás a tartalomra

Drecun és Pintér: A régió stabilitása a legfontosabb

2018.03.28
23:52
2024.03.19
08:39
Forrás
VajdaságMA
Milovan Drecun, a szerb képviselőház koszovói ügyekkel megbízott bizottságának elnöke fogadta Pintér Attilát, Magyarország szerbiai nagykövetét.

Drecun kiemelte: Szerbia továbbra is azon lesz, hogy békés úton oldják meg a koszovói problémát, hogy kompromisszumos megoldás szülessen, és továbbra is szorgalmazza a közös infrastrukturális projekteket és a gazdasági együttműködést, közölték a parlamentből.

Magyarország nagykövete megerősítette, hogy a két ország közötti bilaterális kapcsolatok továbbra is a legmagasabb szinten vannak, majd az iránt érdeklődött, hogy miként vélekedik Szerbia a legutóbbi koszovói eseményekről.

Drecun ismertette, hogy Szerbia három módon fog cselekedni mégpedig úgy, hogy a nemzetközi közösséghez fordul, megalakítják a koszovói szerb községek közösségét, az erőszakra pedig békésen és olyan módon válaszol, hogy folytatódhasson a Belgrád és Pristina közötti kapcsolat normalizálása.

„Az én álláspontom szerint újra kell fogalmaznunk a Belgrád és Pristina közötti tárgyalások stratégiáját‟, jelentette ki Drecun, kiemelte, hogy Szerbia teljesítette a brüsszeli egyezményben foglaltakat, a másik fél ezzel szemben szinte semmit sem teljesített a kötelezettségeiből és még erőszakot is alkalmazott, amit akár úgy is lehetne értelmezni, hogy Pristina nem kívánja folytatni a párbeszéd és nem kíván békés megoldást találni a koszovói helyzetre.

Pintér hangsúlyozta, hogy Magyarország számára a délkelet-európai régió stabilitása a legfontosabb, ebben pedig Szerbiának kulcsfontosságú szerepe van.

„Magyarország érdeke az, hogy Szerbia az Európai Unió teljes jogú tagjává váljon, és erőteljesen támogatjuk Szerbiát a csatlakozási folyamatban‟, mondta a nagykövet, s hozzátette, hogy Magyarország támogatja a Belgrád és Pristina közötti kapcsolat normalizálását is.

Pintér szerint a szerb kormány és a szerb elnök bölcs politikát folytat, a régió országainak pedig közös érdeke ennek a térségnek a stabilitása.

Drecun
Pintér Attila
Szerbia
Koszovó

Most

12:39, Frissítve: 12:49

Tavaszi nagytakarítás Tornyoson

A falu apraja-nagyja seprűt, lapátot és szemeteszsákot ragadott Tornyoson, hogy részt vegyen a hagyományos Föld napi munkaakción. Együtt igyekeztek széppé tenni a falut.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.