Ugrás a tartalomra

Dunja Mijatovićot választotta emberi jogi biztosnak az Európa Tanács

2018.01.24
23:12
2024.03.19
08:38
Forrás
MTI
Az emberi jogi biztos tanácsadás, elemzések és ajánlások formájában segíti a tagállamokat törvényhozási hiányosságaik megszüntetésében, és az emberi jogok megsértésének megelőzésében.

Dunja Mijatovićot választotta új emberi jogi biztosnak az Európai Tanács. A bosznia-hercegovinai új biztos a posztot 2012 óta betöltő, az Egyesült Államokban született, lett származású jelenlegi biztostól 2018. április 1-jén veszi át. Mijatović megbízatása hat évre szól, mandátuma nem meghosszabbítható.

Az emberi jogi biztos intézményét 1999-ben hívták életre. A biztos szerepe elsősorban megelőző jellegű, kötelességei eltérnek az Emberi Jogok Európai Bíróságának funkcióitól vagy más, az egyezmény alapján létrehozott szervek feladataitól. Nem rendelkezik végrehajtói hatalommal, de tanácsadás, elemzések és ajánlások formájában segíti a tagállamokat törvényhozási hiányosságaik megszüntetésében, és az emberi jogok megsértésének megelőzéséhez gyakorlati útmutatókkal szolgál.

Európa Tanács
emberi jogi biztos
Dunja Mijatovic

Most

17:13, Frissítve: 17:34

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.