Ugrás a tartalomra

Egyik jelölt sem aratott első fordulós győzelmet a montenegrói elnökválasztáson

2023.03.20
06:58
2023.03.20
07:14
Forrás
MTI
Az előzetes eredmények szerint egyik jelölt sem győzött az elnökválasztás első fordulójában vasárnap Montenegróban, így második fordulót kell tartani - közölték a CeMI ellenőrző és kutatóközpont képviselői..

Az országos választási bizottság (DIK) nem közölt előzetes eredményeket vasárnap esti sajtótájékoztatóján, hanem csak a részvételi arányról számolt be. Ez alapján a választásra jogosultak 64,06 százaléka vett részt a voksoláson. Öt évvel ezelőtt a részvételi arány 63,92 százalékos volt. 

    A CeMI ellenőrző és kutatóközpont képviselői viszont bejelentették, hogy a választási megfigyelőik által vizsgált részeredmények alapján a legtöbb szavazatot a hivatalban lévő köztársasági elnök, Milo Đukanović kapta (35,3 százalék). A második helyen Jakov Milatović közgazdász, korábbi gazdaságfejlesztési miniszter, az Európa most! nevű mozgalom jelöltje végzett (29,3 százalék), míg a harmadik Andrija Mandić, a szerbbarát Demokratikus Front jelöltje lett (19,1 százalék). Milo Đukanović kihívója eszerint Jakov Milatović lesz a második fordulóban. 

    Egyelőre nem lehet tudni, hogy a maradék öt jelölt kit fog támogatni a második fordulóban, hiszen erről eddig nem nyilatkoztak, illetve az is kérdéses, hogy az állampolgárok hogyan döntenek: szeretnék-e, ha az eddigi államfő maradna a hivatalában, vagy új elnök venné át a köztársasági elnöki tisztséget. 

    Az államfő tisztsége elsősorban protokolláris, képviseli az országot külföldön, jóváhagyja a törvényeket, kiírja a parlamenti választásokat, javaslatot tesz a miniszterelnök személyére, valamint az alkotmánybíróság elnökére és tagjaira. Emellett javaslatot tehet a parlamentnek népszavazás megtartására, amnesztiát hirdethet, és állami kitüntetéseket adományozhat. 

    Az országos választási bizottság hétfőre ígért végleges eredményeket. Az elnökválasztás második fordulóját pedig április 2-án rendezik meg. 

Montenegró
választások

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.